Turizam 8.jpg (343 KB)

Na današnjem sastanku gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i predstavnika gradske uprave sa turističkim radnicima analizirana je prošla, rekordna turistička godina u Trebinju, promovisani su novi projekti, a ukazano je i na probleme koje treba riješiti u nastupajućoj turističkoj sezoni.

Jedan od novih projekata je '"Vinski festival", a planirana je i izgradnja vidikovca iznad grada.

„Grad Trebinje, Razvojna agencija i Turistička agencija, u saradnji sa švajcarskom organizacijom Karitas ove godine počinju realizaciju projekta u okviru koga će biti formiran Savjet za turizam u našem gradu. Ovaj Savjet će funkcionisati kao posebno tijelo, poput privrednog savjeta koga već imamo, i na taj način svi koji učestvuju u turističkoj ponudi Trebinja moći će da kanališu svoje probleme i zahtjeve prema gradskoj upravi, Turističkoj organizaciji, kao i drugim javnim ustanovama. Po prvi put ćemo organizovati 'Vinski festival' u Trebinju, krajem aprila ili početkom maja, a biće vezan za otvaranje ljetne turističke sezone. Predstaviće se, pored hercegovačkih proizvođača i vinari iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, oko 60 izlagača. Održavaće se u gradskom parku po uzoru na beogradski 'Wine garden' i festival u Sremskoj Mitrovici“, rekao je načelnik Odjeljenja za turizam, privredu i preduzetništvo Bojan Vučurević.

On je dodao da je projekat sa Karitasom vrijedan 200 hiljada KM, od čega se iz gradskog budžeta izdvaja polovina novca, traje dvije godine, a Savjet za turizam bi trebao da ima prvu sjednicu već u aprilu.

Vučurević je najavio i da će ove godine kroz tri projekta zapošljavanja i samozapošljavanja biti podržan ugostiteljski i hotelijerski sektor.

„Smatramo da nije adekvatno riješen parking autobusa, pogodnosti prilikom plaćanja dnevnih, mjesečnih, godišnjih karata za one koje pružaju usluge u turizmu, da i dalje vodiči iz drugih krajeva pričaju gostima o Trebinju, umjesto domaćih. Imamo objekte koji su prijavili popunjenost u toku godine do 90 odsto, a ima i onih koji su prijavili manje od 10 odsto noćenja na godišnjem nivou. Na inspekcijama je da provjere i da vidimo šta možemo uraditi da se poveća procenat popunjenosti takvih objekata“, rekao je gradonačenik Mirko Ćurić.

On kaže da je dogovoreno da se uključe nadležna gradska odjeljenja i inspekcije, kako bi se ove godine realizovalo još više noćenja nego lani, kada je registrovano rekordnih 201 hiljada.

Ćurić je istakao da je pripremljen projekat gradnje vidikovca iznad Trebinja, te nastavak započetih - popločavanja Starog grada, trotoara u centru, kao i uređenja biciklističke staze.

Gradonačelnik Trebinja navodi da se izgradnjom zatvorenog bazena, terena sa vještačkom travom i ulaganja u druge sportske objekte, poput nove sportske dvorane, u vrijeme kada nije ljetna sezona razvija se sportski turizam, a sve je više i kongresnog turizma, zbog čega se gradi i Kongresni centar.

Turizam 7.jpg (346 KB)

Direktor Turističke organizacije Trebinje Mirjana Putica kaže da će se i ove godine Trebinje predstaviti na Sajmu turizma u Beogradu, koji je veoma značajan za trebinjski turizam, jer najveći broj gostiju dolazi iz Srbije.

„Na samostalnom štandu predstavljamo kompletnu turističku ponudu grada, a cilj je da se Trebinje promoviše kao mjesto za sve generacije“ istakla je ona.

Putica je najavila i promotivnu akciju „Sretenje u Trebinju“, od 15. do 18. februara, kada će turisti koji dođu u naš grad imati niz pogodnosti prilikom obilaska grada i pružanja ugostiteljskih i drugih usluga.

Da je 2023. bila izuzeno dobra turistička godina u Trebinju slažu se i  vlasnici smještaja, kao i turistički vodiči.

„Najveći broj gostiju bio je iz Srbije, a većina je ranije dolazila u naš grad i rado se vraća. Turistička ponuda u Trebinju je sve bogatija, pa se nadamo da će ove godine biti još više posjetilaca“, kaže turistički vodič Simo Radić.