Naš grad će 18. i 19. avgusta proslaviti krsnu slavu grada i sabornog hrama – Sveto preobraženje Gospodnje.


Proslava počinje uoči praznika, 18. avgusta, od 17 časova – otvaranjem Sajma meda i vina na Trgu slobode, nakon čega će od 18 časova u Kulturnom centru biti otvorena dokumentarna izložba „Srpski sanitet 1914-1918“.
Praznično večernje u trebinjskom sabornom hramu biće služeno od 19 časova, a sat kasnije u Muzeju Hercegovine biće otvorena izložba „Istorija Industrije alata u Trebinju“, sa koncertom klasične muzike – Klauduje Krkotić, sopran, Olivere Perunović, klavir, Anje Dučić, vioina i Sonje Marković, klavir.
Ove godine koncert za slavu grada biće i uoči praznika, a na Trgu slobode, 18. avgusta od 21:30, Trebinjce i njihove goste zabavljaće Jelena Tomašević.
Otkivanje dva nova spomenika
Na najsvečaniji dan u godini u Trebinju Sveta arhijerejska liturgija u sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg počiće u 9 časova, sa prazničnim jutrenjem sat ranije.
U podne u zgradi Gradske uprave biće priređeno lomljenje slavnog kolača, nakon čega je planirano i polaganje cvijeća na spomenik braniocima Trebinje 1991-1996.
U krugu zgrade Policijske uprave Trebinje od 19 časova biće osveštano novoizgrađenospomen-obilježje poginulim pripadnicima CJB Trebinje u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a od 19:30 planirano je otkrivanje i spomenika patrijarhu srpskom Pavlu, koji će krasiti portu trebinjskog sabornog hrama.
Nakon prazničnog večernjeg od 20 časova, svečana litija ulicama grada krenuće u 21 čas, a proslava Svetog preobražanja završava kulturno-zabavnim programom na Trgu slobode – na kojem će nastupiti trebinjske grupe „Krugovi u žitu“ i „Industrija alata“.
Organizatori Preobraženskih svečanosti su Grad Trebinje i Crkvena opština Trebinje.
Radio Trebinje