Dani meda, vina, ljekovitnog bilja i gastronomije, proslava Nove godine i Božića, te brojni muzički događaji i sadržaji za djecu, samo su dio zimske ponude Trebinja, koja bi trebalo da i van sezone privuče veliki broj gostiju u ovaj grad.


U trebinjskoj Turističkoj organizaciji kažu da je interesovanje za posjete Trebinju tokom zimskog perioda sve veće. Samo u decembru prošle godine ostvareno je više od 2 200 noćenja, a ove godine očekuju da će taj broj biti daleko veći.
– Po nekim razgovorima sa hotelijerima vidimo da već imaju rezervacije za doček Nove godine i generalno za decembar. Mislimo da će decembar da bude dosta bolji nego prethodni. Inače ova sezona je pokazala da Trebinje nije 6+6, znači šest mjeseci sezone, šest van sezone, ova godina je pokazala da Trebinje ide ka tome 9+3, dakle imali smo devet mjeseci aktivan rast broja posjeta – potvrdio nam je Marko Radić, v.d. direktora Turističke organizacije Trebinje.
U Turističkoj organizaciji kažu da grad koji bilježi sve veći broj posjeta, mora imati adekvatnu ponudu i tokom zimskog perioda. Organizovanjem prošlogodišnjeg Zimzograda Trebinje je za razliku od ranijih godina, imalo šta da ponudi gostima za vrijeme praznika. Sličan sadržaj posjetiocima će biti na raspolaganju i ove zime, ali u nešto skromnijoj varijanti.
– Biće tokom pet vikenda petak, subota i nedjelja, biće program, koji će se održavati na istom mjestu kao i prošle godine, dakle bašta Platana, a za djecu manjeg uzrasta biće program tamo na gradskom trgu u smislu nekih igraonica – dodaje Radić.
Na Trgu bi trebalo da bude organizovan doček međunarodne, te Pravoslavne nove godine. A, ko će zabavljati Trebinjce u najluđoj noći, još uvijek nije poznato. Kada posjećuju Trebinje tokom zime, turisti su kao i u jeku sezone najviše zainteresovani za obilazak vinarija, manastira, te ostalih znamenitosti. Da će i tokom zime Trebinje okupiti goste sa svih strana potvrđuju nam i ugostitelji.U trebinjskim hotelima raspoloživi kapaciteti gotovo da su već popunjeni.
– Nama su kapaciteti za Novu godinu skoro pa popunjeni, to su uglavnom gosti koji dolaze skoro svake godine, stalni gosti, koji vole da provedu novogodišnje praznike u Trebinju i to su uglavnom gosti iz Srbije i Crne Gore – otkrila nam je Minja Miljas, predstavnik Hotela “Platani” u Trebinju.
– Kao i prethodnih godina i ove godine interesovanje je zaista veliko. To su uglavnom gosti iz Crne Gore, uglavnom naši stalni gosti, štoje opet pokazatelj da zadovoljni odlaze i opet nam se vraćaju. Ove godine imamo i goste iz Srbije, popunjenost je na zadovoljavajućem nivou, u ponudi imamo dvodnevne i trodnevne aranžmane, sa uključenim dočekom, koji su po dosta povoljnim cijenama – riječi su Branke Kovačević, zamjenika direktora Hotela „Leotar“ u Trebinju.
O uspješnoj turističkoj sezoni u Trebinju najviše govori podatak da je za deset mjeseci ove godine oboren rekord u odnosu na cijelu prošlu godinu. Od prvog januara do 31. oktobra zabilježeno je 60 000 noćenja. To je za 30 odsto više u odnosu na broj noćenja za cijelu 2016. godinu.


Neda Petković/Srpskacafe.com