Turizam 5.jpg (858 KB)

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić danas je, povodom Svjetskog dana turizma, u Trebinju istakao da je turizam privredna grana koja konstantno bilježi rast.

„Rast prihoda, broja noćenja, dolazaka, rast broja radnika u oblasti ugostiteljstva i turizma iz godine u godinu je prisutan tako da možemo biti zadovoljni i što se tiče i ove turističke sezone“ naveo je Šulić ističući da je u RS za proteklih sedam mjeseci registrovano oko 657 000 noćenja, što je za 27 000 noćenja više nego prošle godine.

Najviše noćenja je zabilježeno u Trebinju.

Turizam 4.jpg (848 KB)

„Potom u banjsko-rekreativnim centrima, poput Banje Vrućice, koja ima oko 1000 smještajnih kapaciteta, imamo veliki rast broja noćenja u banjskim centrima. Osim Trebinja, Istočno Sarajevo, iako je imalo lošu zimsku sezonu, bilježi veliki broj noćenja, naravno tu je Banjaluka, Višegrad“, rekao je Šulić

Istakao je da su napravljeni značajni iskoraci u suzbijanju sive zone u oblasti turizma.

„Trebinje može biti svijetao primjer našim kolegama i prijateljima iz drugih lokalnih zajednica kako su radili na razvoju turizma i suzbijanju sive zone. I dalje ćemo insistirati, kroz promjene zakona i izmjene pravilnika, da u narednih godinu dana završimo Centralni informacioni sistem koji će omogućiti da se jasno vidi posjećenost i struktura gostiju u RS“, naveo je on.

Kaže da je, svake godine, najveća strana investicija u RS je turizam.

Turizam 2.jpg (784 KB)

„Kroz strane goste koji dođu u RS, ostvare noćenje i potroše novac, u RS upravo se ostvare najveće strane investicije. Iz tog razloga idemo u izmjenu zakona o boravišnoj taksi jer želimo da izjednačimo privatne sameštaje i hotelijere. S jedne strane, da bi i oni plaćali boravišnu taksu na osnovu broja noćenja, a ne paušalno, a s druge strane da bi imali kvalitetniju evidenciju broja noćenja i u privatnim smještajnim kapacitetima“, rekao je Šulić.

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Kostadin Vasić je danas u Trebinju istakao da je Trebinje sam sebe izabrao za domaćina manifestacije kojom se obilježava Svjetski dan turizma, postigavši izuzetne rezultate i u ovoj turističkoj godini.

On je naveo da je njihov osnovni zadatak u budućnosti da uvežu lokalne turističke organizacije sa Turističkom organizacijom RS i Vladom RS.

Turizam 3.jpg (550 KB)

„Kako bi donijeli nova sredstva u budžet RS. Evidentno je da smo za nekoliko mjeseci donijeli gotovo milion i po maraka novih sredstava u republički budžet. Očigledno je da RS obiluje atraktivnim turističkim destinacijama. Ova sredstva su prikupljena jer smo uspjeli da dosta dobro stanemo u kraj sivoj zoni“, naveo je on.

Čestitajući Svjetski da turizma, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao da je Trebinje napravilo iskorak u razvoju turizma u prethodnom vremenu ali će, kako je dodao, i dalje raditi na napretku ove privredne grane.

„Trebinje je spremno da prenese svoja iskustva svim lokalnim zajedicama šta bi trebalo dobro da se uradi za razvoj turizma. Grad Trebinje je za proteklih sedam mjeseci zabilježio 50 000 noćenja više u odnosu na prošlu godinu koja je, takođe, bila rekordna. Smatramo da je to za svaku pažnju i pohvalu. Imamo podršku i od Turističke organizacije RS, nadležnog ministarstva i Vlade RS“, rekao je Ćurić.

Dodao je da su značajna sredstva prikupljena od boravišne takse te da će nastaviti da rade na suzbijanju sive zone.

“Na godišnjem nivou grad naplati od 250.000 KM do 300.000 KM od boravišne takse, a, prema slobodnoj procjeni, 40 miliona KM godišnje ostaje u vlasništvu hotelijera, restorana, kafića i suvenirnica.

Turizam 6.jpg (1.18 MB)

U gradskom parku je povodom Svjetskog dana turizma , koji se obilježava pod sloganom „Turizam i mir“, simbolično posađena sadnica masline.