DIS pozorište (foto:mladibl.com) -
Poslije jednogodišnje pauze zbog pandemije, u Trebinju je sve spremno za 64. Festival festivala: pozorišnu feštu amaterskog teatra otvoriće 24. jula Bjelopoljsko pozorište izvođenjem komada Nebojše Romčevića "Vlast i njena opozicija", u režiji Zorana Rakočevića.

Tokom Trebinjskog kulturnog ljeta publika će imati priliku da pogleda sedam najboljih predstava (po izboru selektora Slobodana Radovića) iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Makedonije i Crne Gore.

- Prethodne godine u mnogim državama bivše Jugoslavije festivali nisu ni održani, neki su imali onlajn izdanje, a ponegdje su bili revijalnog karaktera - objašnjava Slobodan Vujović, potpredsjednik Umjetničkog savjeta.

- U punoj formi jedino su se pojavili u Kratovu (Makedonija) i Kuli (Srbija), a na ovom drugom se takmičilo čak deset predstava. Tako smo se mi, kao Festival festivala, odlučili za dva naslova od deset izvedenih u Kuli - doadao je Vujović.

Druga na trebinjskom programu je makedonska predstava rađena po tekstu Vladimira Đurđevića "Ne igraj na Engleze" (režija i adaptacija Dime Kocevski) iz Kavadaraca, zatim Gradsko pozorište Bečej sa Mrožekovim "Policajcima" (u rediteljskom čitanju Igora Pavlovića), a Pozorište mladih dolazi iz Banjaluke sa kolektivnim projektom "Mali Agaton", u postavci Milana Bogdanovića. Domaćini, trebinjsko Gradsko pozorište konkurisaće za jednu od nagrada s komadom Jasmine Reze "Art" (Željko Milošević), Trsteničko pozorište sa "Pomorandžinom korom" Maje Pelević (režija Branislav Stefanović), dok će festival zatvariti 30. jula Dom kulture Gračanica i dramski prikaz "Jedini put".

O nagradama će odlučivati žiri - Božidar Zečević, dramaturg i reditelj, Radenka Ševa, glumica i Spasoje Ž. Milovanović, dramaturg i pozorišni kritičar.