IMG_20230718_102912_resized_20230718_102955319.jpg (299 KB)

Grad Trebinje će od petka, 21. jula biti domaćin 66. Festivala festivala, na kojem će nastupiti najbolja amaterska pozorišta iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i BiH.

„Takmičarski dio programa otvara komad 'Dragi umetnici', po tekstu Leonida Zorina, u režiji Maje Đorđevske, Teatra Čekori iz Skoplja. Do četvrtka, 27. jula, na sceni Kulturnog centra biće izvedeno još šest takmičarskih predstava ansambala iz Županje, Bijelog polja, Travnika, Beograda, Petrovca na Mlavi i Trebinja. Sve predstave se igraju u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje, od 20 časova i 30 minuta, a ulaz je slobodan“, kaže Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu Grada Trebinja.

Uoči nastupa ansambla iz Skoplja, Festival će svečano otvoriti gradonačelnik Trebinja i predsjednik Umjetničkog savjeta Festivala festivala Mirko Ćurić.

„U subotu, 22. jula, na programu je predstava 'Pljusak', po tekstu Petra Pecije Petrovića, a u izvođenju Gradskog amaterskog kazališta iz Županje, Republika Hrvatska. Glumci iz Centra za kulturu 'Vojislav Bulatović Strunjo' iz Bijelog polja, ljubiteljima pozorišta predstaviće se u nedjelju, 23. jula, komadom 'Kokoška', u režiji Moamera Kasumovića. Hrvatsko amatersko kazalište Travnik izvešće predstavu 'Oblaci' u ponedjeljak, 24. jula, u režiji Anta Bilića, a dan kasnije nastupa Studio glume Teatar 011 Beograd sa predstavom 'Večernja ruža', u dramatizaciji i režiji Nataše Radonjić. Takmičarski program u srijedu, 26. jula nastavlja se ostvarenjem 'Putujuće pozorište Šopalović' Ljubomira Simovića, u izvođenju Pozorišta Dragoljub Milosavljević Gula iz Petrovca na Mlavi. Posljednjeg dana manifestacije, u četvrtak, 27. jula, ansambl Gradskog pozorišta Trebinje izvešće komad 'Pomračenje', po tekstu Paola Đenovezea a u adaptaciji i režiji Miloša Lučića“, ističe Skočajićeva.

Uručenje nagrada i svečano zatvaranje festivala je u četvrtak, 27. jula, nakon tradicionalne izložbe Foto-kino kluba Trebinje „Festival u objektivu“, od 23 časa.

„Žiri Festivala festivala, u sastavu: Egon Savin, reditelj, profesor Ljubo Božović, dramski umjetnik i Božidar Zečević, dramaturg i reditelj najboljima će dodijeliti nagrade Festivala festivala 'Zlatne maske', a voditelj razgovora o festivalskim predstavama, koji će biti organizovani svake večeri na platou Kulturnog centra, biće reditelj Aleksandar Volić“, rekao je Đorđe Vučinić, izvršni direktor Festivala.

Prema propozicijama Festivala, „Zlatne maske“ se dodjeljuju za najbolju predstavu u cjelini, najbolje rediteljsko ostvarenje, najbolju mušku i žensku ulogu, najbolju mušku i žensku epizodnu ulogu, najbolju scenografiju i kostimografiju, najbolju autorsku muziku ili dobar izbor muzike u funkciji predstave, kao i za najbolju kolektivnu igru.

Najbolju predstavu festivala, po svom izboru, nagradiće i žiri publike, u sastavu: Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu Grada Trebinja, Ratomir Mijanović, Zoran Milošević, Jelena Prtilo i Dragan Živanić. Žiri publike će birati i najboljeg protagonistu večeri.

U bogatom pratećem programu Festivala biće priređene izložbe, promocije knjiga i časopisa. Ni ove godine na ulicama Trebinja neće izostati muzičko-scenski performansi Ulično pozorište – pučki teatar „Ibijevo ćoše“, u izvođenju glumaca i ostalih umjetnika iz pozorišta koja nastupaju u zvaničnom programu. Kralj Ibi je, po tradiciji, glumac Darko Kurtović, a organizator i reditelj programa Ana Grigorović iz Beograda.

Izvršni producenti festivala su Centar za informisanje i obrazovanje Trebinje i Kulturni centar Trebinje, a pokrovitelj Grad Trebinje.

U ime Umjetničkog savjeta Festivala festivala, član Savjeta Brano Dursun zahvalio je Gradu Trebinju koji je prihvatio da bude pokrovitelj Festivala.

„Velika je sreća ovog festivala što su u Umjetničkom savjetu ljudi sa velikom reputacijom u oblasti kulture koji su praktično kreatori Festivala. Po najavljenim predstavama ovo će biti odličan festival“, kaže Dursun.

Festivalska dešavanja mogu se pratiti na stranici FESTIVAL FESTIVALA 2023 na portalu Radio Trebinja, kao i u programu Radio Trebinja, u emisiji „Festivalska hronika“, svakodnevno, od 17 časova.