Udruženje djece poginulih boraca Nasljeđe, u Trebinju je pokrenulo inicijativu za obnovu spomen crkve poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.


Udruženje poziva sve ljude dobre volje, pojedince i institucije da ih podrže u akciji "Obnovimo hram" kako bi oštećenja bila sanirana što prije.
Crkva Svetog Cara Lazara podignuta je prije osamanest godina u znak sjećanja na poginule, umrle i nestale borce Vojske Republike Srpske iz Trebinja. Njihova imena upisana su na unutrašnjim zidovima crkve. Zbog oštećenja, na pojedinim mjestima imena se uopšte ne vide, a vlaga je oštetila i ikone.
Saša Pešikan, predsjednik udruženja Nasljeđe, kaže da je vlaga na zidovima oštetila uklesana imena poginulih skoro do neprepoznatljivosti. Naveo je da je akcija pokrenuta da bi se sanirala vanjska oštećenja, a zatim bi bio rekonstruisan i enterijer.

Iz udruženja pozivaju sve građane, privrednike i institucije da ima se pridruže i pomognu u obnovi.
Pešikan je izrazio nadu da će za mjesec dana biti prikupljen potreban novac kako bi počeli sanaciju, a kako kaže, nije riječ o velikoj sumi.
Trebinjci pozdravljaju inicijativu, ističući da je svaki prilog veliki za taj važan posao.
U Nasljeđu imaju želju, da nakon sanacije vanjskih i unutrašnjih oštećenja, uz blagoslov Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, stalno brinu o crkvi i njenom uređenju. Voljeli bi da liturgije u ovom hramu budu češće, i da se osim praznicima, bar jednom mjesčno baš tu okupe na molitvi.

RTRS