Večeras i sutra Trebinje će biti domaćin patrijarhu Irineju, trojici mitropolita kao i episkopima koji će prisustvovati hirotoniji i ustoličenju arhimandrita Dimitrija /Rađenovića/ u episkopa ZHiP.

Dolazak patrijarha i arhijereja očekuje se u poslijepodnevnim satima.


Kako su saopstili iz Eparhije ZHiP na bogosluženjima večeras i ujutro u Saborenom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg očekuje se veliki broj vjernika iz Republike Srpske, ali i zemalja iz regiona. Među zvanicama koje su potvrdile svoj dolazak je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Večernja služba sa narečenjem počinje večeras u 18.00 časova,dok će sutra u 9.00 časova, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej predvoditi Svetu arhijerejsku liturgiju, tokom koje će biti izvršeno hirotonisanje i ustoličenje novoizabranog episkopa Dimitrija /Rađenovića/.

Novoizabrani episkop Dimitrije rođen je 12. novembra 1976. godine na Cetinju u Crnoj Gori. Osnovnu i srednju školu je završio u Budvi.

Zamonašen je u Manastiru Tvrdoš kod Trebinja 2003. godine.

U čin jerođakona rukopoložen je 2004. godine, a u čin jeromonaha 2005. godine.


Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči 2012. godine.

Kao tvrdoški jeromonah imenovan je za nastojatelja manastira Duži 2015. godine.

Na prijedlog tadašnjeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, a odlukom Svetog arhijerejskog sinoda, odlikovan je činom arhimandrita 21. maja 2018. godine.