Kulturna manifestacija „Dučićev dan“, koja se tradicionalno priređuje oko praznika Blagovijesti – kada je i dan smrti velikog pjesnika, biće održana sutra i u nedjelju, 6. i 7. aprila.


Naučni skup, koji se u okviru manifestacije po tradiciji organizuje u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost i Učiteljskim fakultetom iz Beograda, ove godine biće posvećen preteči moderne srpske poezije – pjesniku Vojislavu Iliću.


Otvaranje naučnog skupa pod nazivom „Vojislav Ilić i rađanje moderne srpske poezije“ u sali Skupštine grada zakazano je za sutra u 9:30 časova, a istog dana, od 18 časova, u Muzeju Hercegovine, biće promovisan zbornik radova sa prošlogodišnjeg naučnog skupa pod nazivom „Pesnički zavičaj Desanke Maksimović“.


Od 19 časova u Muzeju Hercegovine biće otvorena izložba „Sveti Sava Srpski“ Istorijskog muzeja Srbije.


Centralni program manifestacije, svečana akademija u čast najznamenitijeg Trebinjca, ove godine posvećena laureatima Dučićeve nagrade – Aleku Vukadinoviću i Milovanu Danojliću, biće održana u Kulturnom centru Trebinje, od 20 časova, uz bogat kulturno-umjetnički program.


U programu učestvuju: hor „Tribunija“ Trebinje, Jasmina Trumbetaš i Jelena Vlahović, primadone Opere Narodnog pozorišta Beograd, Dušan Svilar, izvođač operske i zabavne muzike, Bojana Nikolić, pojac iz Beograda, Biljana Đurović i Boris Pingović, glumci Narodnog pozorišta Beograd, pijanisti Nevena Živković, Marko Kovač i Bobo Vučur i vokalni solista Marija Ninković.


U nedjelju, 7. aprila, na Blagovijesti u Hercegovačkoj Gračanici od 8 časova biće služena sveta liturgija i pomen Jovanu Dučiću, a u 11:30 planiran je nastavak naučnog skupa o Vojislavu Iliću.


Pokrovitelj manifestacije je Grad Trebinje.


Radio Trebinje