trebinje rijaliti.jpg

I u Novoj godini stare priče političkih predstavnika Trebinja. Ko je gubitnik ko pobjednik, šta je ko imao, šta sad ima,maniri nekad i sad, kako se neko ponaša i slično...

I sve to oni koje je narod birao iznose javno jedni o drugima. Nekome je to zanimljivo, nekome potpuno svejedno, a nekome užasno tužno.

Oni koji su odlučili da se „bave“ politikom, da se „bore“ za simpatije glasača  trebalo bi da osmisle kako će da se živi bolje, ljepše, sigurnije; kako da se unaprijedi poslovanje, otvore  nova radna mjesta, kako da se omladini, i onoj koja ne želi da se upliće u „političke vode“, obezbijedi posao i egzistencija u ovom gradu; kako da Trebinje postane ljepše, bolje, interesantnije za one koji žele da ga posjete; kako da premostimo decenijske političke jazove i prestanemo da se dijelimo po političkoj pripadnosti; kako da od postanemo bolji ljudi i idemo naprijed, a ne da se, uoči i nakon svakih izbora, vraćamo unazad, u svakom smislu, pa i intelektualno.

Politički predstavnici nam „bruse“ mozak svojim ponašanjem i "zaglupljujemo" se slušajući njihove međusobne  provokacije.

Nova godina je počela, a u nju smo zakoračili drugačije, jer nam je pandemija diktirala uslove.

Vrijeme je da se svi zajedno osvijestimo i prestanemo da se ponašamo kao da živimo u rijaliti programu u kojem se promoviše sve ono što je izopačeno dok su one iskonske ljudske vrijednosti marginalizovane.

Vrijeme je da političari prestanu da budu rijaliti zvijezde, prizemlje se i počnu da rade ono za šta ih je narod birao.

A narod, ukoliko voli rijaliti, neka klikne na programe gdje to može da gleda, a od političara treba da traži ono što će ih odvesti u bolju budućnost.

Vlast treba da opravda povjerenje birača, a opozicija treba da bude što joj i jeste zadatak, korektivni faktor u društvu.  I jedni i drugi od svog političkog „angažmana“ žive materijalno sasvim dobro ( i više od toga) obezbijeđeni. Za to vrijeme narod ovdje, u najboljem slučaju, životari.

Ni jedni ni drugi uglavnom ne rade to što bi trebalo nego „bljuvaju vatru“ jedni na druge, maltretiraju stanovništvo, makar onaj dio koji rijaliti ne voli, pričama o nekim ličnim stvarima suprotnog tabora.

Vrijeme je da počnu da rade za dobrobit naroda. I jedni i drugi.

I vrijeme je da oni koji još nisu savladali kulturu govora, pravila lijepog ponašanja kupe Bonton i lijepo se obrazuju. Novca za kupovinu sigurno imaju, jer ih narod za njihove političke „cirkusijade“ izuzetno dobro plaća.

Koliko smo  kao društvena zajednica nisko pali govori i posljednja paljevina automobila ispred kuće trebinjskog odbornika Milutina Mastilovića.

Ukoliko se piroman ili možda njegovi nalogodavci ne slažu sa nečim što neko radi, govori, piše trebalo bi to lično „muški“ da kažu- u lice, a ne kukavički paleći automobil i pokazujući svoju karakternu osobinu- ljudski jad i bijedu.

Najgora bijeda jeste upravo karakterna i intelektualna.

Trebinje sigurno može bolje  i zaslužuje to.

Božićni dani su pred svima nama. Valjda svi dobro razmislimo i učinimo sve što je do nas da postanemo bolji.