U okviru „Trebinjskih zimskih čarolija“ danas je u našem gradu popularni gastronomad Nenad Gladić, poznatiji kao Lepi Brka, zajedno sa učenicima Centra srednjih škola i članovima „Slow food“ konvivijuma premijerno pripremio slatkiš – trebinjsku bajaderu, koja bi mogla postati svojevrsni gastronomski brend, a u velikom kotlu kuvana je i hercegovačka posna čorba od grahorica i žitarica.


Bajedera je napravljena od domaćih proizvoda: graha poljaka, hercegovačkog meda, smokava, oraha i grožđica. Ovaj recept Lepi Brka je smislio prije sedam dana i došao je u Trebinje da ga zajedno sa učenicima ugostiteljskog smjera Centra srednjih škola pripremi i predstavi javnosti.
„Dobio sam zadatak da smislim nešto novo od graha poljaka. Računam da se ne koristi prečesto u slatkim jelima, a nema razloga da se ne koristi, i evo ga – skuvan, samleven, sa smokvama, orasima – biće odličan“, kaže Lepi Brka.
Brki je veoma zanimljiva hercegovačka kuhinja, a od svega, kako kaže, najvažnije je što su ljudi u Trebinju gostoprimljivi.
„To je važnije od svega. A ja, ja najviše volim sir škripavac, grah poljak je još jedno otkriće, prijesnac, koji sada pravim kod kuće, pošto se brzo pravi, jedino što nemam škripavca da stavim uvek, ali Bože moj, šta sad“, kaže popularni gastronomad.
Smatra da hercegovačka kuhinja ima sve, samo joj je, dodaje šaljivo, nedostajala trebinjska bajadera.
Danas je, na Trgu slobode, u velikom kazanu kuvana i posna hercegovačka čorba od autohtonih grahorica i žitarica. Gordana Radovanović, predsjednik trebinjskog „Slow food“ konvivijuma kaže da su se odlučili danas, na Badnji dan, da naprave posnu čorbu, koja će zbog obilja ukusnih grahorica i žitarica obradovati nepca naših surađana.
A u čorbi su grah poljak, stara sječivica-leća, kukuruz stodanac i bobica.
Radovanovićeva kaže da još uvijek istražuju naše grahorica, kako se zovu i gdje se nalaze, kako bi mogli da ih nominuju u svjetski katalog „Slow food-a“.
A grahorice i žitarice su, dodaje ona, veoma zdrave jer sadrže obilje proteina.
„Pouzdano znamo da grah poljak sadrži 27 odsto proteina. Svijet mora iznalaziti alternative da se jede manje mesa, a pogotovo manje nekvalitetnog mesa. Proteini koje sadrže grahorice ga mogu nadomjestiti. To je bila ishrana naših starih. Ne vidim zašto to ne bi i mladi prihvatili, pogotovo kada razmišljaju o tome kao o jednoj zdravoj ishrani koja je identitet ovog kraja“, navodi Gordana Radovanović.


Ovu gastronomsku manifestaciju, koju je posjetio i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, organizovala je Turustička organizacija Grada Trebinja u saradnji sa „Slow food“ konvivijumom i Centrom srednih škola Trebinje.
Namirnice za delicije, koje su probali sugrađani i gosti našeg grada, obezbijedila je „Hercegovačka kuća“.
Radio Trebinje