U Trebinju je predstavljen projekat „Život na granici BiH i Crne Gore – Stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije“, koji će se u narednih skoro godinu i po dana provoditi u Trebinju, Bileći, Nikšiću i Plužinama.


Ovim projektom je planirano da se, pored ostalog, kao nova turistička ponuda Trebinja revitalizuje dio zidina Starog grada uz rijeku Trebišnjicu gdje su još uvijek alke za vezivanje trebinjske lađe.
Učesnici projekta najavljuju da će prvi čamci koji će biti izrađeni po uzoru na nekadašnju trebinjsku lađu Trebišnjicom zaploviti u avgustu.
Planirano je da se slična turistička ponuda uradi i u Crnoj Gori na rijeci Zeti.
Prema riječima koordinatora projekta Miljana Vukovića iz trebinjskog Kulturnog centra, cilj je da se kulturna baština na ovim prostorima ne tretira kao potrošačka kategorija, nego kao razvojna komponenta svake zajednice.
„Zadatak je da se valorizuju i obrade spomenici i kulturno- istorijske lokacije u gradu Trebinju i još tri opštine koje su teritiorijalno povezane. Uz pomoć ljudi od struke biće mapirano 20 objekta i lokacija u ovom dijelu BiH i isto toliko u Crnoj Gori“, navodi Vuković.
On je dodao da će pored turističke iskorštenosti zajedničkog kulturno-istorijskog nasljeđa, projekat povezivati i ljude i lokalne zajednice, te predstaviti njihovu kulturnu baštinu, kao dio evropske baštine. „Veoma mi je drago da finansiramo projekat ‘Stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije’, jer je 2018. godina proglašena evropskom godinom kulturnog nasljeđa, a ovaj projekat se bavi kulturno-istorijskim i prirodnim nasljeđem i njihovom doprinosu razvoju turizma“, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Đanluka Vanini, šef sekcije za prekograničnu saradnju EU u Sarajevu.
Slavica Striković, predstavnica NVO „Ženska akcija“ iz Nikšića, partnera projekta, smatra da je realizacija ovog programa daje novu dimenziju u prekograničnoj turističkoj saradnji.
„Na novi , savremen i efektan način učiniće se vidljivim i interesantnim za turiste vrijedno kulturno-istorijsko nasljeđe, koje je do sada bilo zapostavljeno“, navela je ona.
Ukupna vrijednost projekta „Život na granici BiH i CG- Stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije“ je oko 332 hiljade evra, od čega Evropska unija finansira 85 odsto, a preostali iznos Grad Trebinje, koji je podržao ovaj projekat, te trebinjski „Kulturni centar“ i „Centar za kulturu“ Plužine.
Radio Trebinje