policija.jpg (119 KB)

Policijska uprava Trebinje danas je reagovala na optužbe Marka Dučića i njegovog advokata Zorana Ignjatića iz Trebinja, o prekomjernoj upotrebi sile od strane pojedinih policijskih službenika na Vaskrs uveče.

„Služba za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP RS, kao ni PU Trebinje nisu zaprimili predstavku osobe M.D. iz Trebinja, zbog, navodne, prekomjerenje upotrebe sile od strane policijskih službenika PU Trebinje, ali će navode, koje je iznio na konferenciji za novinare u subotu, ispitati Unutrašnja kontrola“, navodi se u saopštenju trebinjske policije.

U saopštenju se dodaje da su službenici jedinice žandarmerije PU Trebinje pokušali 2. maja oko 23:20 sati u Njegoševoj ulici u Trebinju zaustaviti putnički automobil „seat“, čiji vozač se oglušio na znak za zaustavljanje.

„Nakon što vozač nije stao, policija je krenula za njim sa uključenim rotacionim svjetlima. Automobil je sustignut na parking prostoru u ulici Voja Koraća, a u njemu su bile dvije osobe M.D. i M.Š. iz Trebinja. Prilikom kontrole M.D. je policiji pružao otpor, držao se za upravljač automobila, verbalno vrijeđao policijske službenike i nogom udario jednog od policajaca. Policijski službenici su otpor savladali upotrebom fizičke snage, nakon čega su ga upotrebom sredstava za vezivanje lišili slobode i proveli u službene prostorije PU Trebinje. Osoba inicijala M.D. odbio je da se podvrgne alkotestiranju i testiranju na droge i psihoaktivne lijekove, a kod njegovog suvozača utvrđeno je 1,64 grama po kilogramu alkohola“, ističu u PU Trebinje.

Protiv M.Š. biće nadležnom sudu podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog ometanja državnih organa, privrednih društava i drugih pravnih lica u obavljanju javnih funkcija, a u toku je i dokumentovanje izvještaja protiv M.D. zbog postojanje osnova sumnje da je počinio krivično djelo sprečavanje službenog lica u obavljanju službene radnje, koji će biti podnesen Okružnom tužilaštvu u Trebinje.

Na konferenciji za novinare u subotu, Zoran Ignjatić, advokat Marka Dučića je najavio da će, kako je rekao, zbog brutalnosti i iživljavanja policajaca bez ikakve mjere, podnijeti krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu i zahtjev za disciplinskim postupkom Odjeljenju za internu kontrolu MUP RS.

„Da li je Marko počinio saobraćajni prekršaj, i to će se ispitati, ali je primjenjena sila u potpunoj suprotnosti sa zakonskim procedurama. Da li je jedan ili više policajaca primjenilo silu, utvrdiće istraga. Kada se osoba liši slobode ne postoji nijedan razlog da se prema njemu primjenjuje sila“, istakao je tada Ignjatić.

Advokat Marka Dučića je, takođe, naveo da je njegov štićenik, nakon što je nakon svih napada, odveden u policijsku stanicu odbio saradnju, nije davao izjave i odbio je akotestiranje, a pregledan je u trebinjskoj hitnoj pomoći, gdje mu je predlagana hosptializacija.

Marko Dučić je u subotu rekao medijima da mu se jedan policijajac, nakon što je zaustavio automobil, unio se u vozilo i udario ga nepoznatim predmetom u glavu, zatim ga izvukao iz automobila i nastavio tući i poslije nego što su mu stavili lisice na ruke, a u policijskoj stanici, gdje je zadržan 12 sati, je nastavio da ga ponižava.

Dučić tvrdi da nije pružao otpor policiji, nego se samo štitio od udaraca.