Na Međunarodnom sajmu inovacija, održanom u poljskom gradu Katovice, trebinjski inovatori Dragan Spaić i Borko Babalj osvojili su zlatnu i srebrnu medalju.


Spaiću je pripala zlatna medalja za izum „termos košnica“, a Babalju je prvo predstavljanje novog izuma – „voćnog napitka za otapanje glutena“ donijelo srebrnu medalju.

„Termos košnica“ je, kako navode iz Udruženja inovatora istočne Hercegovine, po svoj prilici, najnagrađivaniji izum u Bosni i Hercegovini.

Za nepunih godinu dana, do sada je ovjenčana zlatnim medaljama na sajmovima u RS, Sjevernoj Makedoniji, Njemačkoj i Hrvatskoj, te bronzanim odličjima u Kini i Turskoj, a proglašena je i za najbolju tehnološku inovaciju RS za prošlu godinu.

„Iako je ‘termos košnica’ nagrađena na brojnim svjetskim sajmovima prošle godine, osvojeno priznanje je nova potvrda kvaliteta našeg rada i vjetar u leđa za naš projektni tim da i dalje nastavimo realizaciju našeg inovacije“, kaže za Radio Trebinje Spaić, dodajući da ga raduje uspjeh njegovog kolege, dugogodišnjeg inovatora Borka Babalja.

Navodi da je pokrenuta i nulta serija „termos košnica“ i da raste interesovanja među pčelarima za ovakvim vidom košnica.

„Pokrenuli smo nultu seriju naše termos košnice, 100 komada smo distribuisali zainteresovnim pčelarima, od kojih nam pristižu brojne riječći hvale, što nam je izuzetno drago. Nadam se da će ova medalja značiti i novu tržišnu vrijednost naše termos košnice i da će zahtjevi za njom na tržištu postati veći, kako bismo mogli krenuti u ozbiljniju proizvodnju“, ističe mladi inovator.

Veliki uspjeh u Katovicama postigao je i Borko Babalj, s obzirom da je njegova inovacija tek predstavljena stručnoj javnosti.

„Voćni napitak za otapanje glutena je sastavljen od komada voća i soka i upotrebljava se odmah nakon obroka. Čisti usta, ždrijelo i crijeva i sprečava negativna uticaj glutena na organizam korisnika“, pojašnjava Babalj.

Na sajmu inovacija u Katovicama inovatorima iz BIH pripalo je ukupno šest medalja.

U narednom broju najznačajnijeg časopisa za inovacije, razvoj i tehnologiju na Balkanu „IRT 3000“ biće objavljen stručni tekst o termos košnici, a ranije je objavljen i stručni prikaz izuma Borba Babalja o „džepnoj pepeljari-muštikli“.

Ovo su prvi tekstovi u ovom časopisu o inovatorima sa područja BiH.

Babalj je pozvan i na stručni skup najboljih inovatora Balkana u Portorož, što je, kako ističe, naročita čast za svakog inovatora.

RT