srednjoskolski centar trebinje.jpg (148 KB)

Trebinjski gimnazijalci su snimili film „Vlado“ koji je posvećen Vladu Krulju iz sela Pocrnja i ostalim stradalim na Kapavici za vrijeme NDH, 8. juna 1941. godine.

Prema riječima Veselinke Kulaš, profesora srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji „Jovan Dučić“, ovo je kombinacija igranog filma i svjedočenja.

„To je školski projekat koji je nastao kao rezultat inicijative Republičkog pedagoškog zavoda, da se obilježe dani sjećanja na stradale. U središtu je tema stradanja koja nije nimalo laka za srednjoškolce, trebalo joj je prići veoma pažljivo ali je u isto vrijeme izuzetno zahtjevna“, objasnila je Kulaš.

Ona je dodala da su se učenici veoma dobro snašli.

„Ja sam imala čast da boravim na seminaru u Svjetskom centru za izučavanje holokausta u Jerusalimu pa smo aspekte njihove pedagoške filosofije prihvatili i primjenili. Učenici su bili maksimalno angažovani i podstaknuta je njihova osjetljivost za tako teške teme“, dodala je prof. Kulaš.

Romana Roganović, učenik četvrtog razreda Gimnazije „Jovan Dučić“ kaže da je veliko iskustvo i vrlo emotivno bilo raditi na ovom projektu.

„Drago mi je da sam imala priliku da radim na ovom projektu i stvaranju filma. Samo pričanje o tako teškoj temi nosi određenu odgovornost. Priča je o stradanju ali i o životu, tako da mi je bilo drago da sam imala mogućnost da budem narator“, kazala je Romana.

Film će biti prikazan danas u 19 časova u bioskopskoj sali Kulturnog centra.

U realizaciji su učestvovali učenici Gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja: Romana Roganović, Vojislav Elez, Marko Mirdinja, Zoja Perović, Jelena Đerković i Milica Ilić; Katarina Janković iz Muzičke škole Trebinje.