Ani folklor boston4.jpg (307 KB)

Na Trgu slobode članovi ANI "Jovan Dučić" i njihovi gosti iz KUD "Gračanica" iz Bostona (SAD) sinoć su izveli dvočasovni program na radost mnogobrojnih gostiju i Trebinjaca.

Predsjednik ANI "Jovan Dučić" Nebojša Ratković zahvalio se svima koji su došli na koncert dva društva kao i Gradskoj upravi na pomoći.

"Nadamo se da ćemo uz pomoć naše Eparhije da odemo sa našim folklorašima u Boston da i naši zemljaci osjete hercegovačke opanke na sceni u Bostonu. Mnogo nam znači što su naši prijatelji iz KUD 'Gračanica' došli u srpsku zemlju Svetog Save, da ih Trebinjke i Trebinjci sa gostima našeg grada pozdrave i uživaju u njihovoj igri", rekao je Ratković.

On se zahvalio publici na podršci ne samo ANI "Jovan Dučić", već i GKUD "Alat Svislajon' i KUD 'Hercegovina' Petrovo polje, jer su, kako je rekao, sve to lijepa, poštena i čestita djeca koja čuvaju tradiciju i kulturu.

IMG-eb68d35db2012c0c50bd8b96b4a37edf-V.jpg (393 KB)

Umjetnički rukovodilac i osnivač KUD "Gračanica" iz Bostona Đorđe Koldžić naglasio je da ove godine slave 25 godina postojanja ansambla u zajednici koja broji oko 500 Srba.

"Ovdje je došlo 26 djece, igrača koji su svi rođeni u Americi i druga, treća ili četvrta su generacija naših iseljenika. Velika je stvar što smo stvorili ovakav ansambl i možemo se sa njim ponositi ne samo u Bostonu, već i širom Amerike", rekao je Koldžić.

Zamjenik gradonačelnika Dražen Bošković naglasio je da je ovaj koncert zbog povezivanja mladih iz Republike Srpske i naših ljudi koji žive u Bostonu, ali povezuje ih mnogo toga.

"Večeras nas je povezala simbolika i to kosovska Gračanica, naša hercegovačka Gračanica i u Bostonu Gračanica iskazana kroz djelovanje kulturno umjetničkog društva.  To je snažna simbolika i nadamo se da ćemo je njegovati i nadograđivati u narednom periodu. Oni žive u Bostonu, ali povezuje ih i rodna gruda roditelja, predaka, tradicija, bogato kulturno istorijsko nasljeđe i ovo je pravi način da to mi zajedno njegujemo. Publika se mogla uvjeriti da tamo daleko postoje entuzijasti koji vode računa na koji se način čuvaju običaji, tradicija i na koji način se to prenosi na mlađe generacije. Kroz ovakve nastupe pokazujemo jedinstvo srpskog naroda bez obzira što nas ima na svim kontinentima ne zaboravljamo se, učimo jedni od drugih i tako treba da bude i u budućem periodu", rekao je Bošković.

Mnogobrojni gledaoci su dugotrajnim aplauzima nagradili i guslare, pjevačke grupe kao i igrače oba ansambla koji su priredili jedno nezaboravno ljetno veče.

IMG-0df6900e05f75ec6f54c1131512b1fac-V.jpg (458 KB)