skupština-grada-trebinje-e1552323314792.jpg
U moru odluka koje su usvojili trebinjski odbornici, ima jedna po kojoj će ovaj saziv ostati upamćen. Odmah na početku mandata složno je usvojena Odluka da se odbornici odriču odborničke nadoknade. Na ovaj način tribuni su u gradskoj kasi uštedjeli malo manje od milion maraka, pokazali su jedinstvo za dobre odluke i postali jedinstveni u regionu.

"Ja kao čovjek i kao oddbornik i svi mi zajedno možemo biti ponosni. Još jednom bih rekao hvala svim odbornicima koji su učestvovali u ovoj odluci", kaže Srđan Simović, odbornik SNSD-a.

"Apsolutno je ovo dobra praksa u smislu da političari po samom svom pozivu moraju da se bore za interese građana i naroda bez očekivanja određenih povratnih reakcija u smislu sredstava koja će dobiti", kaže Saša Borjan, odbornik PDP-a.

"Iako smo jedini, možda je ovo dobra praksa i prilika da i druge opštine slijede grad Trebinje" kaže Miljan Vuković, odbornik Pokreta za Trebinje.

Odluka se ne odnosi na nezaposlene i penzionere. Novac od odbornika otišao je u prave ruke uvjeravaju iz trebinjske Gradske uprave. Ovim parama podržani su trebinjski programi a najviše oni koji se odnose na osjetljive kategorije. Predsjednik trebinjske Skupštine kaže da je ovaj akt vrijedan svakog poštovanja.

"Naravno da je sav taj novac namjenski određen za podršku različitim kategorijama građana Trebinja. Evo konkretno mogu da kažem da je za 2018 godinu da je taj novac potrošen za pripravničke i volonterske obuke i staž za najmlađe Trebinjce koji su očekivali posao", kaže Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine grada Trebinja.

Novac su dobili borci, porodice poginulih boraca, djeca na selu i mnogi drugi. Mnogo ovo znači kažu u gradskoj upravi. Prvi čovjek Trebinja zahvalan odbornicima.

"Stvarno koristim priliku još jednom da im se zahvalim , sigurno nam je to itekako značilo i nadam se u narednom periodu da će sazivi koji budu tu imati razumjevanje", kaže Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Odluka je usvojena u decembru 2016 godine. Prijedlog je došao od SNSDa i prvog čovjeka ove stranke u Trebinju Luke Petroviča. Nadoknade su se odrekla 22 trebinjska odbornika a ona u Trebinju iznoso oko 740 maraka bruto.