Gradski Štab za vanredne situacije uputiće zahtjev republičkom Štabu sa vanredne situacije da se šator za izolaciju putnika koji dolaze iz inostranstva postavi i na graničnom prelazu Ivanica, saopšteno je iz ovog Štaba.gu-satori.jpg

Iz Štaba je navedeno da je nedopustivo trenutno stanje, gdje je i dalje, u određenoj mjeri, primjetan nesmetan prelazak putnika preko ovog graničnog prelaza, iako su u susjednom Dubrovniku do sada zabilježena dva slučaja virusa korona.

"Ovo je veoma važno za naš grad i na tome ćemo insistirati, jer smo svjedoci da pojedinci ne poštuju samoizolaciju, dok ima i pojedinaca kojima nadležna federalna služba iz nekih razloga ne izdaje rješenje o samoizolaciji, pa ta lica nesmetano prelaze granicu i čak borave u Trebinju, pa se ponovo vraćaju za Dubrovnik i tako svaki dan", kažu u Štabu.

Oni su pozvali ta lica da postupaju odgovorno i moralno prema sebi i drugima i ostanu u četnaestodnevnoj kućnoj izolaciji, dok su pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske dali punu podršku da nastave pojačanu kontrolu na svim prilazima gradu.

Štab je donio i zaključak kojim se od svih subjekata na području Trebinja, kojima je dozvoljen rad, zahtijeva da povećaju mjeru dezinfekcije, navodeći da je neophodno da svakom licu koje uđe u neki od tih objekata prethodno treba dezinfikovati ruke, te ga uputiti da poštuje razmak od minimalno jednog metra kako ispred objekta, tako i u njemu.

U narednom periodu, poseban akcenat nadležnih inspekcijskih organa biće stavljen na ove aktivnosti i najmanje moguće kršenje ove mjera biće strogo sankcionisano.

Nastaviće se i kontrole lica koja su u samoizolaciji, koje su od danas dodatno pojačane s obzirom na to da je na terenu veći broj nadležnih lica.

Iz Štaba su saopštili i da je u rekordnom roku završena dezinfekcija svih zgrada na području Trebinja, zahvaljujući se svim radnicima koji su učestvovali u ovoj akciji.

Iz štaba su podsjetili i da su zabranjena sva javna okupljanja, pa samim tim i na sportskim igralištima, zbog čega će, ukoliko se primjeti njihovo kršenje, nadležni organi postupati u skladu sa zakonskim ovlaštenjima.

Mole se svi građani da poštuju mjere Štaba koje su ranije donesene.

NEMA ZARAŽENIH VIRUSOM KORONA

Na području Trebinja nema zabilježenih slučajeva zaraze virusom korona. U samoizolaciji se nalazi 265 naših sugrađana.

Nadzor je završen za 13 lica.