Sva lica koja imaju državljanstvo Republike Srpske-BiH i imaju prebivalište na području Trebinja, a u našu zemlju ulaze preko nekog od graničnih prelaza, biće smješeni u karantin u objekat Đačkog doma u bivšoj kasarni, rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

20200330_121428.jpg (175 KB)

Ćurić je istakao da će se ova mjera primjenjivati na području cijele Republike Srpske, a da će ova lica, umjesto u kućnoj izolaciji, od danas 14 dana boraviti u objektu Đačkog doma.

S obzirom na činjenicu da se granični prelaz „Ivanica“ nalazi na području Federacije BiH, a da tamošnji sanitarni inspektori još uvijek izdaju rješenje o kućnoj izolaciji, od njih je zatraženo da svim licima sa prebivalištem u Trebinju ili u ostalim mjestima Republike Srpske napišu rješenje o karantinu.

„Ukoliko to ne budu mogli da rade, inspektori Inspektorata Republike Srpske će pisati nova rješenja kojim će sva ta lica biti smještena u četnaestodnevni karantin“, naveo je Ćurić.

20200330_121359.jpg (180 KB)

Za područje Trebinja nova preventivna mjera, dodao je Ćurić, odnosi se na vlasnike ugostiteljskih objekata koji imaju ljetnu baštu, koju će, na osnovu ove mjere, morati da sklone, jer je u proteklim danima primijećeno da se određen broj lica okuplja u grupama i boravi u ljetnim baštama.

Od danas je zabranjeno i svako grupisanje više od tri lica, a ukoliko se takvi slučajevi uoče - ta lica će biti sankcionisana od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

„Primijetili smo da se ljudi i dalje okupljaju u grupama na igralištima, bazenu u Bregovima. To se više neće tolerisati. Pripadnici MUP-a i Komunalna policija pisaće prekršajne naloge bez ikakvih upozorenja“, pojasnio je Ćurić.

Posebna preventivna mjera upućena je prema proizvođačima hljeba i pekarskih proizvoda, koji su po ovoj mjeri obavezni da te proizvode pakuju u sakete.

Ćurić se još jednom zahvalio svim sugrađanima koji poštuju preventivne mjere.

Na području Trebinja pod zdravstvenim nadzorom nalaze se 302 naša sugrađanina, što je za 31 lice manje u odnosu na dan ranije.