Trebinjski Vodovod uvodi novine u naplati i to za potrošače koji žive u zgradama. U registrovanim zajednicama etažnih vlasnika oktobarski obračun svaki potrošač dobiće na svoje ime. Namjera uprave Vodovoda jeste da stane u kraj neodgovornim potrošačima i situaciji da zbog jednog neredovnog platiše ispašta cijela zgrada.


Stanari registrovanih zajednica etažnih vlasnika više ne moraju brinuti da li će li nekom od komšija kasniti penzija ili plata i hoće li račun za vodu moći izmiriti na vrijeme.
- Pritužbe građana odnosile su se na probleme sa neredovnim platišama, ali sada imamo pojedinačne račune i neredovne platiše ćemo utuživati - kaže Spaso Radović, direktor Vodovoda.
Novi metod naplate veliko je olakšanje za zgrade u kojima je bilo problema sa plaćanjem zajedničkih računa. U onima, koje su funkcionisale po principu "dogovor kuću gradi" pojedinačni računi neće donijeti mnogo promjene. I jedni i drugi saglasni da bez pojedinačnih brojila, nema trajnog rješenja. Iza računa sa imenom i prezimenom, tvrde, treba da stoji stvarna potrošnja.
- Kako riješiti problem sa obračunima potrošnje? Nekom na primjer procuri slavina, pa teret većeg zajedničkog računa snose svi - kaže Nedeljka Ilijić, iz Udruženja potrošača "Oaza".
Iz Vodovoda odgovaraju da je nova uprava počela rješavati probleme i pritužbe građana. Pojedinačni računi bili su lakši posao, dok s pojedinačnim brojilima neće biti tako.
- Nove zgrade pi zakonu moraju imati pojedinačna brojila na daljinsko očitavanje. Međutim, problem je u starim zgradama, jer nema mogućnosti ugradnje pojedinačnih brojila - kaže Radović.
Novi način naplate odnosi se samo na 30 odsto stambenih zgrada, jer ih je samo toliko registrovano kao zajednica etažnih vlasnika. Iz Vodovoda poručuju - ili registracija, kako i zakon nalaže, ili hvatanje ukoštac sa starim problemima i komšijama, neredovnim platišama.
RTRS