IMG_8146_resized_20230315_073449598.JPG (163 KB)

U bioskopu Kulturnog centra Trebinje večeras je premijerno prikazan dokumentarni film „Zlo proljeće `92“ koji svjedoči o monstruoznim zločinima u splitskom logoru „Lora“ nad zarobljenim pripadnicima JNA iz Crne Gore 1992. godine, a nakon filma publici je predstavljena i spomen-knjiga „Zadnja linija odbrane“, koja sadrži biografije 320 poginulih vojnika iz Crne Gore u ratovima devedesetih.

Predsjednik Udruženja boraca ratova od 1990. godine Crne Gore Radan Nikolić kaže da je cilj i projekcije filma, ali i promocije knjige da se sazna istina o ratnim dešavanjima i ljudima koji su bili potpuno zaboravljeni.

„Spomen-knjiga 'Zadnja linija odbrane' sadrži 320 biografija poginulih boraca iz Crne Gore, među kojima su i one stradalih boraca u logoru 'Lora' i poginulih u sastavu Vojske Republike Srpske. Film je nastao tako što smo prošle godine pokrenuli projekat 'Ratni zločini nad pripadnicima JNA -  državljana Crne Gore', gdje sam ja došao kod direktora Televizije Nikšić Nikole Markovića, da ga zamolim da na televiziji predstavimo projekat i on je predložio da snimimo dokumentarac. Oduševio sam se njegovom idejom i odmah sam pitao porodice da svjedoče, a sa Vukanom Kovačem sam dogovorio da svjedoče i trebinjski logoraši jer je dio njih bio u isto vrijeme u 'Lori' kad i nikšićki rezervisti“, rekao je Nikolić.

IMG_8129_resized_20230315_073217152.JPG (313 KB)

On je dodao da je knjiga prethodila filmu i bila izvor informacija koje su poslužile za njegovo snimanje.

„Prodaja knjiga ima humanitarni karakter, jer će novac koji se sakupi prodajom biti dodijeljen dvjema najugroženijim porodicama onih koji su stradali u 'Lori'. U svjedočenje smo uključili i ljude koji su mnogo vremena istraživali ratne zločine, poput Sava Štrbca iz Informaciono-dokumentacionog centra u Beogradu, Tončija Majića, nekadašnjeg predsjednika Dalmatinskog komiteta za ljudska prava. Moram reći da je Državno tužilaštvo Crne Gore sklopilo sporazum sa Državnim tužilaštvom Hrvatske, kojim se krivično ganjaju samo državljani Crne Gore koji su napravili ratne zločine prema hrvatskim državljanima ali nije obratno. Nijedan zločin nad pripadnicima JNA nije procesuiran, a prikazivanjem ovog filma uzburkala se politička javnost, pa je Odbor za pravosuđe i upravu uradio kontrolno saslušanje Vrhovnog državnog tužioca i ministra pravde, napravljeni su neki zaključci kojima se osuđuje ovaj zločin i nalaže da se zločin mora istražiti“, naveo je Radan Nikolić.

IMG_20230315_192829_resized_20230315_072902109.jpg (172 KB)

Vukan Kovač, predsjednik Udruženja logoraša regije Trebinje ističe da je tragična činjenica da je Crna Gora potpisala sporazum po kome neće krivično goniti počinitelje zločina nad svojim građanima.

„Nažalost, hrvatsko pravosuđe je na osnovu tog dogovora izbacilo nikšićko-šavničku grupu tako da ih nema u sudskim procesima. Mi uvijek nastojimo da spominjemo te nesretne ljude, koji su na zvjerski način mučeni, ubijeni u zatvorskim ćelijama logora 'Lora'. Nadam se da će nove vlasti u Crnoj Gori, bez obzira koje bile, ispraviti svoju grešku i tražiti pravdu za svoje građane, koji su nedužni ubijeni kao legalni pripadnici jedne armije“, dodao je Kovač.

Projekciju filma „Zlo proljeće `92“ i predstavljanje knjige „Zadnja linija odbrane“ organizuje Televizija Nikšić.

IMG_20230315_193058_resized_20230315_073130975.jpg (285 KB)