Konobar.jpg

Ljetnja sezona uveliko je počela, a sa njom i vrijeme sezonskih poslova. Konobari, kuvari i šankeri trenutno su najtraženiji radnici na jugu Srpske. Odlazak radnika u Hrvatsku i Crnu Goru, svake godine stvara probleme trebinjskim ugostiteljima.

Kao što se moglo i očekivati, i ove godine najveća potražnja je za sezonskim radnicima u ugostiteljskom sektoru. Još od aprila, trebinjski ugostitelji traže radnike, naročito konobare.

Branka Ilić, direktor hotela u Trebinju, kaže da je akcenat na stalnom radnom odnosu, ali kada počne sezona potrebno je i više  sezonskih radnika, prvenstveno konobara. Napominje, da bi bilo poželjno kada bi bilo više zainteresovanih za sezonski rad u kuhinji.

Za sezonski posao prioritet je bolja plata i što bolji uslovi za rad, što svakako Dubrovačka rivijera i nudi. Sara Sekulović iz Trebinja, zbog primamljivije ponude, već drugu sezonu radi u Dubrovniku.

- Ljudi dolaze sa svih strana, zadovoljni su i vraćaju se godinama. Dok čekam da se zaposlim u struci, ovo mi je dobrodošlo da više zaradim - rekla je Sara Sekulović, sezonski radnik.

Međutim, ima i onih koji sezonu ipak odluče da odrade u svom gradu. Prije par dana dvadesetdvogodišnja Tamara Mihojević počela je da radi u trebinjskom restoranu, kao sezonac. Uslovima i platom je zadovoljna.

- S obzirom na to, da sam planirala da radim samo dva mjeseca, uslovi su odlični, zahvaljujući osoblju, gazdi i svima ostalima - kaže Tamara.

Trebinje cjenovno ne može da za sezonce parira uslovima koje ima Dubrovnik, ali nudi druge benefite za ostale radnike.

Jugoslav Deretić, vlasnik restorana, kaže da su nastojali da radnicima daju stalne ugovore o zaposlenju u zimskom periodu kada je znatno manji kapacitet poslovanja.

Pred sezonu stranice oglasa i društvene mreže preplavljene su oglasima ugostitelja. Uslov da bi se radnici zadržali, smatraju ugostitelji, je siguran posao, normalni uslovi za rad i pristojne plate.