Grad Trebinje će i u narednoj godini iz budžeta i Fonda solidarnosti izdvajati sredstva za finansiranje vantjelesne oplodnje bračnim parovima sa problemom steriliteta koji su iskoristili dvije besplatne ili ne ispunjavaju starosni kriterijum Fonda zdravstvenog osiguranja.


Ovo je večeras članovima Udruženja roditelja sa problemom steriliteta „Bebe“ poručio zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić na dodjeli novogodišnjih paketića za djecu članova udruženja, koje je i ove godine obezbijedila Elektroprivreda Republike Srpske.
Ćurić je rekao da su u ovoj godini četiri bračna para iskoristila pravo na vantjelesnu oplodnju o trošku Fonda solidarnosti, te da ima još pristiglih zahtjeva koji se razmatraju.
„Porodica i djeca su nam prioritet. Mi smo spremni da izdvojimo sredstva za sve kojima je potreban treći pokušaj. Sredstava će, takođe, biti i za bračne parove starije od 40 godina i ne ispunjavaju uslove fonda – jer kod nas nema starosnog limita“, napomenuo je Ćurić.

Predsjednik udruženja „Bebe“ Snežana Misita ističe da njihova zajednica roditelja i djece na nivou istočnohercegovačkih opština broji 86 mališana, te da ovih dana očekuju još jednu prinovu.
Ona je zahvalila izvršnom direktoru za finansije ERS-a Blagoju Šupiću što je Elektroprivreda i ove godine obradovala najmlađe iz udruženja novogodišnjim paketićima, te Gradskoj upravi – što je prepoznala probleme ove populacije i obezbijedila treću besplatnu šansu za roditeljstvo.
„Trebinje je jedina lokalna zajednica koja u cjelosti izdvaja sredstva za postupak vantjelesne oplodnje. Takođe, veoma je značajno da nema starosnog limita – i starijima od 40 godina data je šansa da postanu roditelji“, istakla je Misita.
Prigodan program i dodjela paketića priređena je u nedavno otvorenoj Sunčanoj igraonici Grada sunca.
Radio Trebinje