U organizaciji Društva fizičara istočne Hercegovine uTrebinju je danas svečano otvorena treća Zimska škola fizike koja će do 17. januara okupiti najbolje mlade fizičare. Učesnici škole su djeca sa najboljim rezultatima iz fizike iz cijele Republike Srpske, ali ovaj put sa specijalnim gostima iz Srbije.zimska skola fizike.jpg

„Tokom pet dana škole, u cjelodnevnim teorijskim, računskim i laboratorijskim zavrzlamama, preko 50 učenika imaće zadovoljstvo i priliku da još dublje pronikne u tajne svijeta koji nas okružuje“, istakao je Dobroslav Slijepčević iz Društva fizičara istočne Hercegovine.

Predsjednik Skupštine Grada Trebinje Dragoslav Banjak, koji je svečano otvorio treću Zimsku školu fizike je naglasio da je ova škola prirodna dopuna nastavnog plana i programa, koji se provode u Republici Srpskoj i omogućuju učenicima koji mogu i žele više da prošire svoja znanja."Ono što je daleko važnije jeste da nauče osnove metodologije istraživanja, a to je ujedno i jedan od najvažnijih ciljeva savremenog obrazovanja. Učestvujući u zimskoj školi fizike, učenici dobijaju mogućnost da razviju više nivoe kognitivnih vještina što podrazumijeva stvaralačko, kreativno i problemsko razmišljanje. Na kraju sve to omogućava da se mnogo lakše učenici nose ne samo sa zadacima iz prirodnih nauka već i u nekim kasnijim fazama života i mnogo složenijim životnim problemima" rekao je Banjak.
Zimsku školu fizike podržao Grad Trebinje, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Republički pedagoški zavod Republike Srpske, Gimnazija „Jovan Dučić“, Fakultet za proizvodnju i menadžment iz Trebinje, kao i brojni trebinjski privrednici.