Izdaci za plate, razni ugovori o djelu, visoki troškovi za službena vozila i putovanja te nepoštivanje svojih odluka, samo su neke od zamjerki koje su revizori Kancelarije za reviziju institucija uočili tokom češljanja izvještaja o radu Predsjedništva BiH za prošlu godinu.


Najzanimljiviji dijelovi izvještaja odnose se na trošenje budžetskog novca na službena putovanja i kupovinu vozila, kao i ostale troškove za skupocjeni vozni park.
Troškovi smještaja
Kako se navodi u izvještaju, na putovanja je spiskana 477.541 KM. Od toga se na posjete drugim zemljama odnosi 413.449 KM, dok su za putovanja unutar BiH potrošene 64.092 marke. Zabrinjavajuće je da se, kako se navodi u izvještaju, „uvidom u knjigu putnih naloga za službena putovanja može konstatovati da ona ne sadrži precizne podatke o svrsi putovanja“. Dakle, nije bilo moguće utvrditi zbog čega su članovi Predsjedništva posjećivali određene svjetske destinacije.
– Pojedini nalozi ne sadrže potrebne podatke (iznos isplaćene akontacije, jasnu svrhu putovanja). Procesom revizije utvrdili smo da su troškovi smještaja u zemlji 33.263 KM te su oni u znatnijem iznosu realizirani putem blagajne – navodi se u izvještaju.
Revizori su se dalje osvrnuli i na nabavku vozila za potrebe Predsjedništva. Za oko im je zapelo da su se prilikom nabavke tri vozila navodile tačne specifikacije koje ona moraju imati, a koje u nekim slučajevima nisu relevantne, poput raspona između dvije osovine, širine vozila, širina u području laktova… To implicira da su tenderi skrajani tako da su se samo određena vozila mogla kupiti.
Nabavka goriva
Interesantan je i dio koji se odnosi na troškove za održavanje vozila. Kako se navodi, Predsjedništvo je u svom voznom parku imalo 35 vozila, od čega je 24 bilo na usluzi trojici članova Predsjedništva?! Osim toga, imali su na raspolaganju 14 vozača. Ukupni troškovi na upotrebu i održavanje vozila iznosili su 342.084 KM.
– Znatniji izdaci odnose se na nabavku goriva (133.913 KM) i nabavku materijala i usluga održavanja vozila (114.668 KM) – navodi se u izvještaju. Oficiri za vezu
Revizori su, takođe, uočili da svi članovi Predsjedništva nisu ispoštovali ni svoju odluku od prije tri godine, kada je utvrđeno da se trojica oficira za vezu s Tribunalom u Hagu povuku u BiH, odakle bi trebali djelovati. Ovu odluku ispoštovao je samo hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, čiji oficir radi iz Mostara. Troškovi preostalih kabineta u Hagu koštali su građane BiH 704.864 KM.
Problem ugovora o djelu
Izdaci za angažovanje zaposlenih po ugovoru o djelu iznosili su 184.325 KM. Kako su naveli revizori, tokom godine angažovano je 48 vanjskih saradnika, od toga 31 osoba za rad u kabinetima, dok je 17 osoba obavljalo poslove iz domena rada Sekretarijata. Revizori su dalje uočili da je dio angažovanih radio duže od godinu u Predsjedništvu, a jedna je osoba nakon penzionisanja nastavila rad po ugovoru u djelu.
Avaz.ba