Nebojša Glogovac -
Tri godine od preranog odlaska vodećeg srpskog glumca njegove generacije, legendarnog Nebojše Glogovca, navršava se danas, a ovim povodom u izdanju "Vukotić medije" iz Beograda objavljena je knjiga "Glogi".

Riječ je o zbirci autorskih tekstova koje su popularnom glumcu u čast pisali njegove kolege i prijatelji: Vojin Ćetković, Nataša Ninković, Anica Dobra, Žarko Laušević, Rade Šerbedžija, Nikola Đuričko, Nikola Pejaković, reditelji Vida Ognjenović, Paolo Mađeli, Jagoš Marković, Aleksandar Popovski.

Takođe, tu su i svjedočenja ljudi koji nisu s njim dijelili scenu, nego privatni život, stoga knjiga i nosi podnaslov "Kako je živeo, voleo i plakao Nebojša Glogovac".

- Svjedočenja najbližih otkrivaju nepoznate detalje iz života ovog velikana: kako je kao momak radio u prodavnici muzičkih uređaja, šta mu se sve dešavalo dok je stopirao od Pančeva do Beograda, zašto mu se na prijemnom ispitu na Akademiji dramskih umjetnosti tresla noga i kako su sve velike uloge i najveći reditelji poslije toga tražili i jurili baš njega - stoji u opisu knjige na sajtu izdavača.

Ovdje su, piše dalje, prvi put objavljene pjesme koje je pisao za svoju dušu.

- U najljepšem maniru sudaraju se ispovijesti mladih glumaca, koji su ga doživljavali kao ćaleta, i bardova jugoslovenske scene, koji nikada ne mogu da zaborave trenutke provedene s njim, i na sceni i u kafani. Sudar generacija, koje je samo Glogi umio da objedini. Zašto je odbio Anđelinu Džoli, a prihvatio da bude Draža Mihailović, šta mu je značila Crvena zvezda i koje su ga strasti, pored motora, tavli i kuvanja, još opsjedale - javlja izdavač.

Ljubitelji lika i djela ovog glumca u pomenutoj knjizi čitaće o inspiraciji i radovanju svakodnevnim trenucima, ali i o momentima kada je život Nebojši Glogovcu dodijelio ulogu da se suoči sa smrću. Knjigu je priredio Aleksandar Đuričić, poznat i po naslovu "Posle fajronta" o Pavlu Vuisiću.