Zemljotres u Hrvatskoj (Foto: EMSC) - Foto: Twitter
Mrežom seizmoloških stanica Republičkog hidrometeorološkog zavoda noćas i jutros locirana su tri zemljotresa na teritoriji Hrvatske, sa epicentrom u regionu Petrinje, koji su mogli da se osjete u sjevernom dijelu Republike Srpske, a najjači je imao magnitudu od 4,4 jedinice Rihtera.

Prema podacima Republičkog hidrometeološkog zavoda, objavljenim na zvaničnom sajtu, prvi zemljotres lociran je u 2.08 časova, sa magnitudom 3,2 jedinice Rihtera i procijenjenim intenzitetom u epicentralnoj zoni od četiri do pet stepeni Merkalijeve skale.

Drugi zemljotres lociran je u 4.20 časova, sa magnitudom 3,6 jedinica Rihterove skale i procijenjenim intenzitetom u epicentralnoj zoni od pet stepeni Merkalijeve skale.

Prema podacima Zavoda, treći zemljotres, sa magnitudom 4,4 jedinice Rihtera i procijenjenim intenzitetom u epicentralnoj zoni od šest stepeni Merkalijeve skale, lociran je u 7.49 časova.

Razoran zemljotres pogodio je 29. decembra Hrvatsku, a najviše su stradali Petrinja, Glina i Sisak. U zemljotresu jačine 6,3 stepena Rihterove skale poginulo je sedmoro ljudi, među kojima i dvanaestogodišnja djevojčica, mnogo ljudi je povrijeđeno, a materijalna šteta je ogromna. Ovaj potres osjetio se u regionu.

Od tada se u Hrvatskoj svakodnevno registruju manji zemljotresi.