wwin-cover.jpg

Kraj godine je pred nama, a to za svako preduzeće znači podvlačenje crte i analiziranje postignutog u poslovnoj godini koju ostavljamo iza sebe. Za pojedine, ovo znači i isplaćivanje takozvane 13. plate svojim zaposlenima.

Nekada je 13. plata bila gotovo podrazumijevana, jer je bila simbol dobrog poslovanja i uspješnosti preduzeća. Danas je ona nažalost nešto sa čim se u našoj zemlji susreće veoma mali broj zaposlenih.

 

Tradicija u kompaniji WWin 

Ipak, postoje firme i u našoj zemlji koje isplaćuju 13. platu. Naime, dodatnu platu na kraju godine dobijaju svi radnici zaposleni u kompaniji WWin.

“To je postala tradicija, jer već sedam, osam godina svim radnicima se isplaćuje 13. plata. Čak nas ni pandemija nije zaustavila da to realizujemo”, kazali su oni.

Kompanija WWin je u toku pandemije uplatila čak 160.000 KM bolnicama u BiH, a takođe pomažu i sportskim klubovima i udruženjima. 

Dodali su da su po ugledu na kompanije na zapadu donijelu odluku o isplati 13. plate, te ističu da su jedina kompanija iz te branše na našem području koja svim radnicima isplaćuje duplu platu na kraju godine. 

“Htjeli smo da budemo drugačiji i da 13. plata bude tradicija u našoj firmi, a nadamo se će i drugi to prepisati”, navode iz ovog preduzeća. 

 

Radnici zadovoljni 

Mnogi poslodavci izbjegavaju ovaj vid podsticaja svojih radnika, smatrajući dodjelu 13. plate troškom, koji preduzeće ne može da iznese. Ipak, dodjela ovakve nagrade zaposlenima može imati velike efekte na njihovu motivisanost i produktivnost na poslu.

“Reakcije svih naših radnika su pozitivne i veoma su zadovoljni, jer svima dobro dođe dodatni novac u predpraznično vrijeme”, naveli su iz kompanije WWin, te dodali da se u njihovim poslovnicama plate kreću od 800-1.000 KM.

 

Trinaestoj plati radnici se najviše raduju 

Trinaesta plata je oduvijek bila upravo ona plata koja je najviše radovala svakog zaposlenog, jer je dolazila baš u pravo vrijeme – tačno pred praznike kada su svakom domaćinstvu i porodici potrebna dodatna finansijska sredstva. 

Radnicima to znači da neće morati da brinu kako će provesti praznike, ali takođe to smatraju i pohvalom od strane poslodavca za sav trud i rad koji su uložili tokom godine i koji je na taj način potvrđen i primjećen. 

 

Utiče na motivaciju

Takođe, činjenica je da 13. plata ima veliki uticaj na motivaciju zaposlenih, jer novac ipak igra važnu ulogu u napretku poslovanja. 

Pored toga, motivacijom zaposlenih podstiče se njihova zainteresovanost za posao i produktivnost, ali i smanjuje veliki broj slobodnih dana i odlazaka na bolovanje, kao i napuštanje firme, te se ovo može posmatrati i kao ulaganje u biznis.