Natalija Trivić - Foto: RTRS
Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić čestitala je svim učenicima, roditeljima, nastavnicima, rukovodstvu škola i vannastavnom osoblju u Srpskoj početak školske 2021/22. godine.

Trivićeva je podsjetila da nastava počinje u školskim klupama uz trajanje časova od 45 minuta i bez dijeljenja odjeljenja.

Naglasila je da to raduje sve učenike, roditelje i nastavnike, ali istovremeno nameće dodatnu odgovornost u pogledu poštivanja svih epidemioloških mjera.

- Zbog toga je važna i imunizacija prosvjetnih radnika jer veći postotak vakcinisanih je i veći garant da će školska godina početi i završiti u školskim klupama - navela je Trivićeva.

Podsjetila je da u novoj školskoj godini počinje da se primjenjuje novi nastavni plan i program u osnovnim školama.

- U drugom razredu imamo novi predmet Digitalni svijet koji će pomoći našim najmlađim učenicima da spoznaju sve prednosti i štetne uticaje digitalnih uređaja - navela je Trivićeva.

Ministarstvo je, podsjeća ona, uvelo i više časova fizičkog vaspitanja kako bi adekvatno odgovorili potrebama osnovnoškolaca za fizičkom aktivnošću.

Dodaje da su digitalizovani sadržaji udžbenika za prvu trijadu, kao i sadržaji iz istorije i geografije u višim razredima, te da su adaptirani štampani udžbenici, što će znatno olakšati školske torbe.

Trivićeva je podsjetila da Ministarstvo nastoji da doprinese smanjenju težine đačkih torbi osnovaca radi očuvanja zdravlja i smanjenja deformiteta kod učenika, zbog čega apeluje na nastavnike da ne zahtijevaju od učenika sveske debelih korica i suvišan pribor, te da im sugerišu nošenje u školu samo neophodnih udžbenika, u skladu sa rasporedom časova.

Trivićeva je izrazila zadovoljstvo što u srednjim stručnim školama već dvije generacije rade po novim nastavnim programima.

- Obezbijedili smo stipednije za učenike koji su upisali deficitarna zanimanja i time doprinijeli povećanom upisu u ova zanimanja. Opremili smo u okviru projekta "Tabla" 50 srednjih škola stim laboratorijama, što će osavremeniti nastavu i donijeti bolje ishode učenja srednjoškolcima - pojasnila je Trivićeva.

Ona je naglasila da će Ministarstvo i dalje nastojati da nastavu učini zanimljivijom i prilagodi je savremenim tokovima i razvojnim potrebama, interesovanjima učenika, te potrebama tržišta rada, uz neizostavno stručno usavršavanje nastavnika.