Natalija Trivić u Bijeljini - Foto: RTRS
Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je nakon posjete školama u Bijeljini da je sve urađeno za bezbjedan početak nastave 1. septembra u školskim klupama, uz poštovanje struke i propisanih epidemioloških mjera.

- Ministarstvo prosvjete i kulture je u ovoj godini sva sredstva investicija usmjerilo na izgradnju i adaptacije školskih toaleta, da bi bili obezbijeđeni higijenski uslovi za boravak djece u školama, a doznačiće i dodatna sredstva kroz materijalne troškove školama u Srpskoj kako bi mogle da nabave sredstva za dezinfekciju - rekla je Trivićeva.

Nakon posjete Osnovnoj školi "Knez Ivo od Semberije", koja je sa 1.600 đaka jedna od najmnogobrojnijih u regiji, Trivićeva je navela da Civilna zaštita Republike Srpske sprovodi dezinfekciju svih školskih objekata pred početak nastave, što je danas urađeno u ovoj bijeljinskoj školi.

Govoreći o kvalitetu nastave u predviđenih 20 minuta časa, Trivićeva je istakla da Republički pedagoški zavod i struka kažu da je 20 do 30 minuta dovoljno da se djeci objasni suština gradiva koje prelaze, a da će uz rad sa nastavnikom u učionici dosta pažnje biti posvećeno i vježbanju kod kuće.

- Djeca koja borave u školi borave i u lokalnoj zajednici van škole, učinićemo sve da se osjećaju što bezbjednije, uz apel građanima da svi poštujemo epidemiološke mjere i ne bi trebalo da bude problema - naglasila je Trivićeva.

Tema sastanka na kojem su učestvovali gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i rukovodstvo škole bio je i prevoz đaka do škole, da bi se i taj segment odvijao što bezbjednije i sa što manje troškova za roditelje.

- Institut za javno zdravstvo propisao je da je u školama obavezno nošenje zaštitnih maski, djeca sjede na razdaljini od dva metra, u učionici boravi maksimalno do 15 đaka, neće biti neophodno da djeca tokom časa nose maske, ali nastavno osoblje će to morati - podsjetila je Trivićeva.

Ona je dodala da su roditelji dužni da izmjere temperaturu djeci prije polaska u školu i ako iz bilo kojeg razloga imaju temperaturu ne šalju ih u školu tog dana, nego prema Domu zdravlja.

Trivićeva je rekla da će resorno ministarstvo domovima zdravlja dostaviti spiskove svih učenika i dodala da će u slučaju potrebe oni biti primarno testirani.

Direktor škole "Knez Ivo od Semberije" Radenko Savić rekao je novinarima da je sve spremno za početak školske godine i da, uz poštovanje epidemioloških mjera i preporuka, ne očekuje probleme, te poručio da će djeca u školi biti maksimalno zaštićena.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić najavio je da će sve preporuke struke biti poštovane za bezbjednu nastavu u školama i najavio pomoć lokalne zajednice za organizaciju prevoza učenika do škole, kako bi i u tom segmentu učenici bili što zaštićeniji.

Tokom boravka u Bijeljini Trivićeva se sastala sa gradonačelnikom Mićom Mićićem i posjetila Osnovnu školu "Knez Ivo od Semberije", a posjetu nastavlja obilaskom Tehničke škole "Mihajlo Pupin".