Natalija Trivić - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dodjelom Svetosavskih nagrada ukazuje na prosvjetiteljsku ulogu vaspitno-obrazovnih radnika i na njihov značaj u očuvanju svetosavskog nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta srpskog naroda, rekla je Srni resorna ministarka Natalija Trivić.

Trivićeva je navela da 40 Svetosavskih nagrada, koje će ove godine biti dodijeljene prosvjetnim radnicima za izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja i zalaganje u radu sa djecom, te doprinos kvalitetnijem vaspitanju i obrazovanju u Srpskoj, svjedoče o njihovoj posvećenosti poslu i u vanrednim okolnostima koje je prošle godine izazvala epidemija virusa korona.

- Sedam nagrada će biti dodijeljeno vaspitačima u predškolskom obrazovanju, 24 nagrade su za učitelje i nastavnike, dok je devet nagrada namijenjeno profesorima u srednjem obrazovanju - rekla je Trivićeva.

Trivićeva je napomenula da se Svetosavska nagrada ove godine, osim učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, dodjeljuje i vaspitačima u predškolskim ustanovama, što je omogućeno izmjenama zakonskih rješenja.

Trivićeva je napomenula da će nagrade ovogodišnjim dobitnicima biti dodijeljene u skladu sa epidemiološkom situacijom, te će svečana manifestacija povodom dodjele Svetosavske nagrade za radnu, odnosno školsku 2019/2020. godinu biti upriličena putem televizijskog prenosa na programu Radio-televizije Republike Srpske u četvrtak, 28. januara, u 18.00 časova.

- To je prilika da svi iz svojih domova isprate dodjelu Svetosavske nagrade, koja motiviše sve koji rade u obrazovanju na svim nivoima da se zalažu i da maksimalno daju sebe u proces obrazovanja, ali i pokazuje spremnost društva da nagradi najbolje među njima - rekla je Trivićeva.

Trivićeva je istakla značaj što prosvjetni radnici u kontinuitetu spremno rade i bore se sa izazovima koje im u obrazovanju donose nova vremena, te što su spremni na inovacije, edukacije i usavršavanje.

- Nebrojeno puta su dokazali da su spremni da odgovore svakoj situaciji, da maksimalno daju sebe, i to se dobrim pokazalo i ovaj put - rekla je Trivićeva.

Svetosavska nagrada, koja se sastoji od Svetosavske povelje i novčane nagrade, dodjeljuje se istaknutim vaspitačima, stručnim saradnicima i nastavnicima za prethodnu radnu, odnosno školsku godinu da bi se ukazalo na značaj i vrijednost poziva vaspitno-obrazovnih radnika u Srpskoj i sa ciljem razvoja i unapređenja vaspitno-obrazovnog sistema u Srpskoj.