Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je danas u Trebinju da će Vlada Srpske i ovaj grad zajednički realizovati projekat formiranja centra za talente u objektu seoske škole u Zgonjevu, za koji je dio sredstva obezbijeđen kroz Fondaciju "Risto i Trifun Petrović" iz Beograda.
Trivićeva je, nakon razgovora sa direktorom Osnovne škole "Vuk Karadžić" Draganom Mrdićem, kojoj pripada i škola u Zgonjevu, istakla da je u toku izrada projektne dokumentacije i rješavanje imovinskih odnosa, kako bi sanacija ovog objekta počela što prije.
"Kapaciteti škole koristili bi se u ljetnim mjesecima, što bi zahtijevalo i izgradnju smještajnih kapaciteta. Naš cilj je da okupimo svu talentovanu djecu iz Republike Srpske, ali i da otvorimo međunarodno odjeljenje kako bi okupljali i djecu iz regiona", rekla je Trivićeva.


Ona je navela da će biti izrađen program centra, te utvrđeni načini njegovog vođenja i edukatori.


"Moramo da prepoznamo talente, da ih usmjeravamo, vodimo i povezujemo, tako da napravimo njihove korake razvojnog puta, jer su to generacije koje će za 20 godina voditi Republiku Srpsku", poručila je Trivićeva.Trivićeva je, govoreći o Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" naglasila da su do sada u objektu ove vaspitno-obrazovne ustanove sanirani krov i kotlovnica, a škola je uključena i u program "Dositej", koji predviđa uvođenje kabineta.


Prema njenim riječima, jedan od prioriteta Vlade Srpske jeste da analizira mrežu područnih i seoskih škola i investira u njih kako bi sva djeca imala jednake uslove rada.


"Želimo da stvorimo jednake uslove za svu djecu, da uložimo u obrazovanje i radimo na usavršavanju naših nastavnika i učitelja, kao i da analiziramo nastavni plan i program. Sve ovo radimo s ciljem da djeca na kraju školovanja imaju ishode učenja, da sve što nauče mogu da primijene u praksi i na tržištu rada", pojasnila je Trivićeva.


Direktor Osnovne škole "Vuk Karadžić" Dragan Mrdić rekao je da članovi školskog odbora čine upravni odbor Fondacije "Risto i Trifun Petrović", koja postoji već 90 godina.


"U njenom sastavu je područno odjeljenje u Zgonjevu. Mislimo da zajedno možemo da formiramo centar za talente gdje ćemo na najbolji mogući način učenike `zaraziti` naukom", rekao je Mrdić.


Trivićeva danas boravi u zvaničnoj posjeti Trebinju, tokom koje će obići osnovne i srednje škole, đačke domove i ustanove kulture na području ovog grada.


Izvor: Srna