Učenici -
Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izrazila je zadovoljstvo što je, uz zajednički trud u oblasti obrazovanja, uspješno okončana nastava u ovoj školskoj godini.

Trivićeva je čestitala učenicima osnovnih i srednjih škola, nastavnicima, rukovodstvu škola i vannastavnom osoblju u Republici Srpskoj uspješan završetak školske 2020/2021. godine, te istakla da bez predanosti i angažovanja prosvjetnih radnika i disciplinovanosti u poštivanju epidemioloških mjera u školama, to ne bi bilo moguće.

- Zajedno sa svojim učenicima bili su primjer odgovornog ponašanja u vanrednim okolnostima, služeći nam na ponos. Zadovoljna sam što smo zahvaljujući zajedničkom trudu u oblasti obrazovanja uspješno okončali nastavu u ovoj školskoj godini - navela je Trivićeva u čestitki.

Ona je učenicima i zaposlenima u obrazovnim ustanovama zahvalila na doprinosu da se ova školska godina završi uspješno s obzirom na izazove u izvođenju nastave usljed okolnosti izazvanih epidemijom virusa korona.

- Pored ovakvih okolnosti, nismo posustali u glavnim reformskim nastojanjima unapređenja nastavnog procesa. Već u narednu školsku godinu ulazimo sa brojnim novinama u skladu sa donesenim novim nastavnim planom za osnovnu školu - najavila je Trivićeva.

Ona je dodala da učenike osnovnih škola očekuju novi zanimljivi predmeti, te veći broj časova fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, kao i novi udžbenici, digitalizovani sadržaji, te novine u nastavnom programu za predmete iz nacionalne grupe.

- U srednjem obrazovanju i vaspitanju primarna je reforma gimnazije, a nastavljamo i sa unapređenjem srednjeg stručnog i tehničkog obrazovanja u cjelini - napomenula je Trivićeva.

Ona je maturantima osnovnih i srednjih škola poručila da pažljivo biraju svoje zanimanje, prema sopstvenim talentima i afinitetima, ali i na osnovu saznanja o deficitarnim profilima, kako bi po završetku školovanja lakše došli do zaposlenja i doprinijeli razvoju svoje zajednice.

Trivićeva je učenicima i vrijednim prosvjetnim radnicima poželjela ugodan raspust, bezbrižno ljeto i mnogo lijepih trenutaka koji će ih oplemeniti i pripremiti za predstojeće školske izazove.

Školsku 2020/2021. godinu uspješno je završio 86.041 učenik osnovnih škola, te 36.476 učenika srednjih škola u Republici Srpskoj.