Učenici - Foto: RTRS
Ministarka prosvjete i kulture Repubilka Srpska Natalija Trivić čestitala je nastavnicima i učenicima, rukovodstvu škola i vannastavnom osoblju završetak prvog polugodišta, ističući da nastava u drugom polugodištu počinje 24. januara.

Trivićeva je izrazila zadovoljstvo što se nastava, uprkos epidemiološkim okolnostima, uzrokovanim pandemijom virusa korona u prvom polugodištu odvijala u školskim klupama.

- Pohvalno je što su naše škole s uspjehom odgovorile izazovima reformskih novina, a posebno smo zahvalni svim prosvjetnim radnicima na spremnosti da usavrše svoj rad i prilagode ga savremenim obrazovnim usmjerenjima - istakla je Trivićeva.

Ona je podsjetila da je cilj Ministarstva učenike dovesti do funkcionalnih i operativnih znanja, odnosno kompetencija važnih za život u 21. vijeku.

- Kako bismo to postigli potrebna nam je veća metodičko-didaktička fleksibilnost u nastavi kako bi učenike podstakli na istraživanje i kritičko promišljanje. Usavršavanjem nastavnika u tom smislu bavićemo se u narednoj godini, a više pažnje biće posvećeno i vaspitnoj ulozi škole - napomenula je Trivićeva.

Trivićeva je istakla da će Ministarstvo prosvjete i kulture nastaviti intenzivno da radi na stvaranju boljih uslova rada u svim školama, kao i boljeg materijalnog statusa za sve prosvjetne radnike.

- Veoma nas raduje što ćemo i ove godine nagraditi Svetosavskom poveljom najbolje vaspitno-obrazovne radnike i na taj način im se kako dolikuje zahvaliti i odati im priznanje za izuzetne rezultate i zalaganje u radu - dodala je Trivićeva.

Iz Ministarstva je saopšteno da nastava u drugom polugodištu počinje 24. januara, a završava se najkasnije u petak, 24. juna, dok se za učenike završnog razreda škole nastava završava najkasnije u petak, 10. juna.