Policija hapsenje.jpg

Trojica dilera uhapšenih u policijskoj akciji „Staza“ priznali su krivicu i osuđeni su na ukupno pet godina i 10 meseci zatvora.

U Tužilaštvu BiH su dodali da su im osim zatvorskih kazni, izrečene i novčane, prenosi Srpskainfo.

Prema sporazumu V.K. (24) iz Foče osuđen je na tri godine i šest mjeseci zatvora, te oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 6.000 KM, kao i predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela.

– Optuženi M. M. (39) iz Trebinja, dobio je kaznu od 16 mjeseci zatvora i oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 2.000 KM. B. Ć. je prema sporazumu osuđen godinu dana zatvora, novčana kaznu u iznosu od 15.000 KM, oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 1.000 KM, kao i oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje kaznenog djela – rekli su u Tužilaštvu BiH.

Dodali su da su predložene kazne u skladu sa ulogom i odgovornošću optuženih u izvršenjima krivičnih djela, u okviru optužnice kojom je obuhvaćeno ukupno 14 osoba.

Sporazumnim priznanjem krivnje, optuženi su se obvezali na svjedočenje u predmetu protiv preostalih optuženih.

Sklapanjem sporazuma optuženi su se odrekli prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu, koju im na temelju sporazuma izrekne Sud BiH. Sporazumna priznanja upućena su Sudu Bosne i Hercegovine.

U Skaj predmetu kodnog naziva “Staza”, ukupno 12 optuženih su zaključili sporazume o priznanju krivnje, uključujući i organizatora grupe. Za optužene su predložene i izrečene zatvorske kazne od jedne do pet godina zatvora.

– Na ovaj način, ovo je prvi predmet sa dokazima iz Skaj i Anom aplikacija u regionu Zapadnog Balkana, u kojem je skoro cijela grupa za organizovani kriminal sporazumno priznala krivicu, nakon čega su presude postale pravosnažne – pojasnili su u Tužilaštvu BiH.