Svake godine na Sabor trubača u Guču dolazi veliki broj turista iz Republike Srpske. Zato je turistička organizacija Dragačevo prvomajske praznike iskoristila za druženje i nastavak kulturno turističke saradnje Lučana i Trebinja, ali i promociju jedne od najvećih srpskih manifestacija koja će se i ove godine održati početkom avgusta u Guči.


Mnogi gosti Dragačevskog sabora trubača već godinama put prestonice trube kreću iz Trebinja. Oni koji bi na ovogodišnji Sabor u Guču prvi put, već se spremaju.

Da u Gradu sunca na Trebišnjici dočara deo atmosfere manifestacije posvećene trubi, potrudio se najbolji orkestar sa prošlogodišnjeg Sabora, pod vođstvom Marka Gligorijevića.

“Pomeramo granice da promovišemo srpsku trubu i to nama mnogo znači, a nadam se da oni uživaju u našoj srpskoj trubi”, kaže trubač Marko Gligorijević.

Trebinjce su zvuci trube podigli na noge i u kolo, a podjednako su gosti uživali i u nastupu kulturno-umetničkog društva domaćina. Spoj prijateljstva, kulture i turizma je od višestrukog značaja.

“Prijateljstvo gradova znači i prijateljstvo u svim sferama života, privredog, kulturnog, turističkog, sportskog i svakog drugog, pogotovu kada se radi o gradovima kao što su Lučani i Trebinje”, napominje Slavko Vučurović iz organizacije “Grad sunca” iz Trebinja.

“Zato smo se i odlučili da prvu promociju krenemo iz Trebinja, iz Hercegovine, iz grada koji je bratimljen sa opštinom Lučani, posle ove promocije imamo promociju u Herceg Novom, Budvi, Banja Luci i Skoplju”, dodaje Mihailo Nikolić, direktor Turističke organizacije “Dragačevo”.

U Trebinje najveći broj turista, kažu, dolazi iz Srbije. U Guču iz Republike Srpske. No, svi se slažu da više nije važno ko je domaćin, a ko gost. Bitno je prijateljstvo i činjenica da i jedni i drugi imaju puno toga da ponude.

Izvor: Mediaportal