Organizovana turistička grupa sa 55 turista iz Danske puna je tri sata provela u ljubinjskom „LJ – bilju“, preduzeću za proizvodnju i preradu ljekovitog bilja i nastavno – naučno – istraživačkoj bazi za submediteranske kulture.


Svi zaposleni su turiste srdačno dočekali, a posjeta je otpočela degustacijom čajeva i posluženjem hercegovačkih tradicionalnih proizvoda, među kojima su neizostavno bili pršut i sir iz mijeha, ali i sokovi od drenjina i višnje.
Dancima se dopao, to su nam odmah rekli, ukus hercegovačkog narodnog čaja i čaja od vrijeska – a u neku ruku to i nije neobično jer su ova dva čaja već ranijih godina dobijala značajna priznanja na sajmovima, gdje „LJ – bilje“ redovno nastupa. Zanimala ih je, takođe, destilacija ulja, koju su mogli da vide na licu mjesta, a potom su probali i gotove proizvode ovog preduzeća: eterična ulja, hidrolate (mirisne vodice) i kozmetičke proizvode od smilja, lavande i žalfije.


Poslije toga, turisti iz Danske posjetili su i obližnje rasadnike „LJ – bilja“, te ponijeli sadnice lavande, s namjerom da iz zasade u svojim dvorišttima u Danskoj.
Slobodanka Dangubić, direktorica „LJ – bilja“, rekla nam je da je ovo „svojevrsni istorijski dan za Ljubinje, jer to je prva organizovana turistička grupa koja je ikad do sad posjetila naš grad“. Osim toga, dodala je, ovo je (turizam) i novi program projekta „Ljekobilje“, koji djeluje punih dvadeset godina!
Dangubićeva je istakla da već imaju najave sljedećih sličnih grupa iz nekih preduzeća Kine i Japana, koji čak traže da im se obezbijedi višedenevna posjeta za njihove radnike, koje zanimaju programi uzgoja i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja.
No, prije realizacije tih posjeta, kažu u preduzeću, predstavnici ljubinjskog „LJ – bilja“ će za nekoliko dana otputovati do Novog Sada – na najnoviji Sajam turizma, na kome će im, kako su već obaviješteni, biti uručen Zlatni pehar novosadskog Sajma turizma i pet pojedinačnih zlatnih medalja za proizvode proizvedene u Ljubinju.
Radio Trebinje/Žarko Janjić