U Trebinju je u 2017. godini, proporcionalno uvećanju broja registrovanih noćenja, uvećan i prihod od boravišne takse, te je na osnovu toga gradska Turistička organizacija /TO/ inkasirala 108.043 KM, potvrđeno je Srni u ovoj organizaciji.



U TO ističu da je u prošloj godini u Trebinju zabilježeno 69.147 registrovanih noćenja, što je za 31 odsto više nego 2016. godine i napominju da je od tog broja evidentirano 20.090 noćenja domaćih turista ili 29 odsto, dok je broj registrovanih noćenja inostranih turista bio 49.057 ili 71 odsto.
Od inostranih, najveći broj noćenja zabilježili su turisti iz Turske i to 34 odsto, iz Srbije 14 odsto, Grčke 11 odsto, Južne Koreje sedam odsto, Crne Gore tri i Malezije dva odsto.
Prema prikupljenim podacima, ukupna iskorištenost smještajnih kapaciteta u 2017. godini iznosila je samo 10,76 odsto.
"Trebinje zaključno sa 2017. godinom raspolaže sa 1.485 registrovanih smještajnih jedinica u 12 hotela, tri motela, dva hostela, dvije vile, tri prenoćišta, jednom kampu, ostalim vrstama smještajnih kapaciteta i u nekoliko privatnih smještajnih objekata", ističu u TO.

Tokom 2017. evidentirane su posjete 11.123 turista iz 74 različite zemlje svijeta, a najveći broj ovih posjeta zabilježili su turisti iz Rusije, Srbije, Austrije, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Poljske...
"Turisti su najčešće posjećivali bogato kulturno-istorijsko nasljeđe iz različitih istorijskih perioda: manastire, crkve, spomenike, Stari Grad-Kastel /sa džamijama/, Muzej Hercegovine, Perovića /Arslanagića/ most", kažu u TO i dodaju da nisu zaobiđeni ni trebinjski podrumi vina, restorani i konobe sa nacionalnom kuhinjom.



U TO Trebinje ističu da će i u 2018. godini nastaviti sa sprovođenjem aktivnosti vezanih za promociju Trebinja kao zanimljive turstičke destinacije, ali i unapređenjem i razvojem turizma, kako bi se ovaj hercegovački grad još bolje pozicionirao na turističkom tržištu.
SRNA