Prema podacima Turističke organizacije, u 2018. godini u Trebinju je evidentirano 93.929 registrovanih noćenja, što predstavlja uvećanje za oko 36% u odnosu na 2017. godinu, čime je nastavljeno kontinuirano uvećanje obima turističkog prometa koji se u Trebinju bilježi prethodnih godina.


Broj registrovanih noćenja domaćih turista iznosi 30.074 ili 32%, a inostranih 63.855 ili 68% ukupno zabilježenih noćenja za prošlu godinu.
„Najveći broj inostranih noćenja zabilježili su turisti iz Turske sa 22%, Srbije sa 17%, Francuske sa 10%, Grčke sa 9%, Južne Koreje i Španije sa 4% ukupno zabilježenih registrovanih inostranih noćenja“, kažu u Turističkoj organizaciji grada Trebinja.


Ukupna iskorišćenost smještajnih kapaciteta u 2018. godini, prema prikupljenim podacima Turističke organizacije, iznosi oko 15 %, a Trebinje zaključno sa 2018. godinom raspolaže sa oko 2.000 registrovanih smještajnih jedinica u 13 hotela, 4 motela, 2 hostela, 2 vile, 3 prenoćišta, jednom kampu, Đačkom domu i preko 50 registrovanih smještajnih objekata u privatnom vlasništvu.


Proporcionalno uvećanju broja registrovanih noćenja, u 2018. godini došlo je i do uvećanja iznosa prikupljene boravišne takse, te je na konto toga JU Turistička organizacija Grada Trebinja za prošlu godinu inkasirala 151.090,00 KM.„Kao i prethodnih godina Trebinje su grupno i individualno posjećivali turisti iz svih dijelova svijeta, a u 2018. godini evidentirane su posjete 15.685 turista iz 90 različitih zemalja svijeta prostorijama Turističkog informativnog centra. Najveći broj ovih posjeta zabilježili su turisti iz Srbije, Njamačke, Rusije, Austrije, Francuske, itd“, navode u Turističkoj organizaciji.
I evidentirani promet lica na graničnim prelazima u blizini Trebinja – Klobuk, Zupci i Ivanica – je u porastu: u prošloj godini preko ovih graničnih prelaza ušlo je 809.830 lica, što je za oko 14% više nego godinu prije, dok je ukupan evidentirani ulaz za 2018. godinu iznosio 890.101. lice i veći je za oko 18% u odnosu na 2017. godinu.


„Turisti su najčešće posjećivali i obilazili bogato kulturno istorijsko nasljeđe iz različitih istorijskih perioda: manastire, crkve, spomenike, Stari grad – Kastel sa džamijama, Muzej Hercegovine, Perovića/Arslanagića most. Takođe, vinski podrumi, ali i restorani i konobe sa nacionalnom kuhinjom iza sebe imaju veoma uspješnu godinu s obzirom na izuzetnu posjećenost svojih objekata od strane turista“, kažu u Turističkoj organizaciji.


Veliki broj posjeta zabilježen je u sportsko – turističkom kompleksu „Grad sunca“, koji je i ove godine novim sadržajima doprinio obogaćivanju i proširenju turističke ponude, te ukupnom uvećanju broja posjeta i noćenja evidentiranim u Trebinju.


„Prikupljeni statistički pokazatelji govore u prilog tome da se turistička 2018. godina može okarakterisati kao izuzetno dobra. Oblast turizma u Trebinju kontinuirano ide uzlaznom putanjom sa značajnim procentima uvećanja obima turističkog prometa, čime Trebinje spada u red brzo rastućih turističkih destinacija koja svojim rezultatima u velikoj mjeri doprinosi uvećanju ukupnog obima turističkog prometa koji bilježi u Republici Srpskoj i BiH“, zaključeno je u saopštenju Turističke organizacije grada Trebinja.


Izvor: Radi Trebinje