Osman Mehmedagić - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiH zatražilo je danas na ročištu pred Sudom BiH da optuženima, direktoru OBA BiH Osmanu Mehmedagiću i rukovodiocu Odsjeka za sajber bezbjednost Muhamedu Pekiću bude zabranjeno obavljanje dužnosti, ulazak u sjedište OBA i kontakt sa zaposlenim u toj agenciji i saslušanim svjedocima.

Mehmedagić i Pekić terete se za zloupotrebu položaja u aferi "Nadzorne kamere bh. pošte".

Odluku o mjerama zabrane Sud BiH donijeće naknadno, najkasnije do ponedjeljka.

Prvi obavještajac pred sudijom Enidom Hadžiomerović iščekivao je odluku hoće li ostati u fotelji direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, u kojoj je već pet godina.

Zbog zaštitne maske, brojni novinari koji su pratili ročište nisu mogli da vide promjene na njegovom licu dok ga je tužilac optuživao da je privatizovao Službu.

- Pozicija direktora OBA je izuzetno važna. Međutim, to oružje u rukama direktora, ukoliko se radi s pogrešnim motivima, motivisanim političkim diktatima pa i nacionalnim podjelama unutar službe, postaje ogroman sigurnosni problem za BiH. Neposlušni se isključuju iz zadataka, a unutar službe su uspostavljaju paralelni sistemi - rekao je tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka.

Prekidan od advokata, ali i sudije, tužilac je podsjetio da se protiv Mehmedagića vodi istraga o falsifikovanju diploma. Povratkom na posao, Mehmedagić bi mogao da interveniše na dokumentima ključnim za optužnicu, zato Sud mora da prihvati tražene mjere, stav je Tužilaštva.

- Tužilaštvo traži da Mehmedagić i Pekić dobiju zabranu vršenja dužnosti generalnog direktora OBA i zaposlenog u Agenciji, zabranu ulaska u sve prostore OBA, zabranu kontakta sa svim uposlenicima Agencije i saslušanim svjedocima navedenim u optužnici - istakao je Čavka.

Odbrana Mehmedagića i Pekića usprotivila se zahtjevu Tužilaštva. Advokat Osmana Mehmedagića, Senka Nožica, smatra da bi Mehmedagiću bila izrečena presuda ukoliko Sud prihvati mjere zabrane.

- Ovo nema nikave veze sa optužnicom koja se stavlja mom branjeniku na teret. I ovo je politički pamflet radi novinara - naglasila je Nožica.

Advokat Jasenka Rešidović smatra da je bespotreban zahtjev Tužilaštva da se njenom klijentu Muhamedu Pekiću zabrani obavljanje dužnosti jer je već suspendovan s posla u OBA dok traje krivični postupak.

Zanimljivo, rješenje o suspenziji drugoptuženog potpisao je prvooptuženi, a na pitanje ko će suspendovati prvoptuženog, odnosno zabraniti mu da dolazi na posao zbog istih djela navedenih u optužnici, odgovor će dati Sud.

- Ne. Ne postoji rok, Sud će donijeti tu odluku i ja sam uvjerena da ćemo najkasnije do ponedjeljka dobiti tu odluku - rekla je Nožica.

Optužnica tereti Mehmedagića i Pekića da su nezakonito izuzeli snimke sa video-nadzora u sarajevskoj poštanskoj poslovnici iz koje je, upravo protiv Mehmedagića, u avgustu podnesena anonimna krivična prijava zaposlenih u OBA.