Udruženje novinara Crne Gore, najbrojnija i najstarija novinarska asocijacija u toj zemlji, pozvalo je Tužilaštvo i Upravu policije da prestanu sa pritiscima na redakciju "IN4S-a" i njenog urednika Gojka Raičevića, čime bezobzirno krše načelo slobode medija i pravo javnosti da zna istinu.udruzenje novinara-cg.jpg

"Vlada Crne Gore treba da odgovori na utemeljene sumnje ili optužbe da je u pitanju planski, dugotrajući, osmišljeni i institucionalni pritisak na `IN4S` i Gojka Raičevića", saopšteno je iz Udruženju čiji je predsjednik Goran Đetković.

Oni naglašavaju da to nije jedino privođenje ili fizičko maltretiranje Raičevića od uniformisanih predstavnika države, "koja je odlučila da prikriva afere i tekstove koji razotkrivaju kriminalnu pozadinu sistema".

Udruženje novinara Crne Gore navodi da prenosi opravdanu bojazan javnosti Crne Gore i da međunarodnim, diplomatskim i drugim organizacijama ukazuje na maksimalnu pažnju u ovom slučaju.

"Već smo vidjeli kako su, poslije sličnih dešavanja, Dušku Jovanoviću oduzeli život zbog objavljivanja `neprijatnog` materijala", napominju iz Udruženja novinara Crne Gore.

Iz Udruženja ističu da crnogorsko tužilaštvo ne zanimaju krađa Crne Gore i njenih građana, šverc i prevare, korupcija i nepotizam sistema.

"Pozivamo sve kolege da se pridruže odbrani profesionalnih standarda i načela, da pokažemo prijeko potrebnu solidarnost i esnafsko poštenje ili da čekamo neprijatne posljedice po Gojka Raičevića, a uskoro i svakog slobodomislećeg novinara, građanina i Crne Gore uopšte", dodaje se u saopštenju Udruženja novinara Crne Gore.

Crnogorska policija danas je privela i saslušala Raičevića, nakon čega je pušten.

Ranije jutros policijski službenici su Raičeviću uručili poziv za saslušanje.

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo nedavno je formiralo predmet povodom više objava na portalu "IN4S" u kojima, kako se tvrdi, bivši ambasador u Moskvi Milan Roćen telefonski razgovara sa više osoba.