Ratko Mladić - Foto: RTRS
Tužilaštvo je danas pozvalo sudsko vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove da potvrdi izrečenu kaznu nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću.

- Srebrenica je bila Mladićeva operacija i sudsko vijeće je bilo u pravu pri zaključku da je on krivično odgovoran za počinjene zločine - rekla je tužilac Lorel Bejg tokom drugog i posljednjeg dana rasprave o žalbama na prvostepenu presudu generalu Mladiću.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je 22. novembra 2017. godine generala Mladića na doživotnu kaznu zatvora zbog navodnih ratnih zločina tokom rata u BiH.

Mladić je u pritvoru u Hagu od 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji, a suđenje je počelo 16. maja 2012.

General će imati priliku da govori deset minuta na kraju današnjeg ročišta.

Advokati odbrane su juče, prvog dana rasprave o žalbama, zatražili od petočlanog žalbenog vijeća da presudu Mladiću na doživotni zatvor preinači u oslobađajuću.

Mladićev branilac Dragan Ivetić i pravni savjetnik Peta-Luis Bagot su tokom tročasovne rasprave obrazlagali žalbene argumente, tvrdeći da je pretresno vijeće Haškog tribunala, koji je naslijedio Mehanizam za krivične sudove, pogriješilo kada je njihovog branjenika proglasilo krivim.

Sudije tek treba da odrede datum za iznošenje odluke i analitičari smatraju da će to biti, najvjerovatnije, naredne godine.