Vandalizam na groblju u južnoj Kosovskoj Mitrovici - Foto: Screenshot
Srbi iz Sjeverne Mitrovice, koji su danas uspjeli da dođu do groblja u južnom dijelu grada pod kontrolom Albanaca, zatekli su srušene spomenike i zapušteno groblje.

Nekoliko stotina Srba iz Sjeverne Mitrovice iskoristilo je jutros rijetku priliku da se na dan Mitrovdanskih zadušnica poklone sjenama svojih najmilijih na groblju u Južnoj Mitrovici.

Međutim, mnogi nisu uspjeli da pronađu grobove svojih predaka jer su spomenici polomljeni do neprepoznatljivosti, a grobna mjesta zarasla u dubok korov i trnje, prenosi Kosovo onlajn.

- Nemam riječi kojima bih opisala svu tugu koju osjećam u srcu. Najprije ne možemo da dođemo kad želimo da zapalimo svijeće i obiđemo grobove, a i kad nam to omoguće za Zadušnice, dočeka nas ovakav tužan prizor. Da li igdje u svijetu ima da nekom smetaju grobovi i nadgrobni spomenici, da im smetaju mrtvi. I pored toga što je teško, mi ćemo uvijek dolaziti dok god to bude moguće - rekla je jedna od žena koja je došla da obiđe grob svog supruga.

Ovu tužnu sliku koju godinama zatiču na ovom mjestu, na kojem u se Srbi sahranjivali do 1999. godine, opisuju najčešće riječima tuga, sramota, vandalizam.

Sa narodom su i ovog puta bili sveštenici crkvene opštine Kosovska Mitrovica prevođeni protojerejem-stavroforom Milijom Arsovićem.

- Građani Kosovske Mitrovice su i danas izašli na groblje, ali situacija je veoma teška. Iz godine u godinu sve je više srušenih spomenika, ni malo se ne vodi računa i slobodno možemo da kažemo da je kao na Divljem zapadu. Po zahtjevu gradonačelnika Sjeverne Mitrovice Milana Radojevića, juče su zatvorenici iz ovog grada uspjeli da donekle uklone trnje, kako bi narod danas mogao da priđe do grobova svojih najmilijih - rekao je Arsović.

Podsjećamo, i malobrojni Srbi danas su, na Mitrovske zadušnice, izašli na prištinsko groblje, te su ovom prilikom pozvali sunarodnike da ne zaboravljaju svoje pretke, da njihovi grobovi ne zarastu u korov.