Zbog nepoštovanja Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srpske kojom je zabranjeno kretanje lica sa navršenih 65 godina života i više, kao i zabrane kretanje svim licima na javnim površinama u vremenu od 20.00 do 05.00 časova, u protekla 24 časa sankcionisano je 80 građana u Republici Srpskoj.
MUP Republike Srpske -

Iz MUP-a podsjećaju da su od ove zabrane izuzeta lica kojima poslodavac izda potvrdu o potrebi kretanja zbog nesmetanog obavljanja procesa rada (obrazac potvrde može se preuzeti na www.vladars.net i www.mup.vladars.net)i lica kojima MUP izda dozvolu za kretanje (potvrda za licima koji nemaju poslodavca, a koja se obrate nadležnoj policijskoj stanici izkazajući potrebu za nesmetanim kretanjem).

U saopštenju MUP-a navodi se da su oko 13.45 časova policijski službenici Policijske stanice Sokolac, u Ulici Cara Lazara, uočili S.B iz Sokoca, kome je od strane sanitarnog inspektora, izrečena mjera kućne izolacije. Okružno javno tužilaštvo Istočno Sarajevo je naložio da se lice sankcioniše izdavanjem PN po čl. 22. ZOJRiM.

Takođe, oko 15.15 časova u Policijskoj stanici Doboj 2 NN lice je prijavilo da je u mjestu Osječani, Doboj, uočio da R.I iz Osječana, kome je Rešenjem sanitarne inspekcije Republike Srpske, određena zaštitna mjera izolacije, koje se ne pridržava. Njemu je izdat PN po čl. 22. ZoJRiM.

Istovremeno, u protekla 24 časa evidentirana su dva krivična djela protiv zdravlja ljudi:

- Oko 13.00 časova pol. službenici PS Prijedor 1 zaprimili su informaciju da je D.Kiz Prijedora, prekršilo mjeru kućne izolacije koja mu je izrečena Rješenjem Odsjeka za inspekcijske poslove Grada Prijedora, čime je počinio KD-iz čl. 195. KZ. Lice je lišeno slobode i smješteno u prostorije za zadržavanje.

- Dana 23.03.2020. godine policijski službenici PS Centar su u ulici Tržnička, zbog sumnje da se krše mjere Štaba za vandredne situacije, izvršili kontrolu lica M.S. prilikom koje su utvrdili da je prekršio naložene mjere nadležnog inspekcijskog organa o karantinu i samoizolaciji, te da ne boravi na adresi koja je navedena u Rješenju o izolaciji, izdato na Graničnom prelazu Novi Grad. Navedeno lice je u 15.00 časova lišeno slobode, a dežurni tužioc OJT Banjaluka se izjasnio da se radi o krivičnom djelu nepostupanje po zdravstevnim propisima za vrijeme epidemije, iz člana 195. KZ.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da poštuju Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj, a kojim se propisuju vanredne mjere u cilju prevencije širenja virusa na teritoriji Republike Srpske.