CAC0F46E-1795-4078-8879-817DF5641871.jpeg
Deset lica iz Zenice, jedno iz Gradačca i jedno iz Banjaluke uhapšeni su u nastavku operativne akcije "Meta dva", a tokom pretresa je pronađeno više od pet kilograma droge i oružje.

Uhapšena su lica čiji su inicijali K.A. (44), I.A. (32), A.A. (41), K.A. (39), S.R. (22), T.A. (32), M.S. (46), V.A. (34), D.S. (32) i B.V. (34) iz Zenice, S.M. (34) iz Gradačca i J.T. (34) iz Banjaluke, dok se za jednim licem intenzivno traga, saopšteno je iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Jedanaest uhapšenih lica je sprovedeno u službene prostorije Uprave policije Zeničko-dobojskog kantona, gdje se vrši kriminalistička obrada, dok se kriminalistička obrada nad osumnjičenom J.T. vrši u prostorijama Policijske uprave Banjaluka.

Postupajući po naredbama Opštinskog suda u Zenici, pripadnici Uprave policije Zeničko-dobojskog kantona izvršili su pretrese na 16 lokacija u Zenici, dok su pripadnici MUP-a Republike Srpske izvršili pretres na jednoj lokaciji u Banjaluci.

Pretresima stambenih i drugih objekata koje su koristila uhapšena lica pronađeno je tri kilograma spida, 111 grama heroina, 2.400 grama marihuane i 306 tableta ekstazija.

Oduzete su i četiri digitalne vage za precizno vaganje, 5.750 KM, 14 mobilnih telefona, tri puške, sedam pištolja, te puščana i pištoljska municija, motorna pila marke "štil" i dva seta aku bušilica.

Nakon završene kriminalističke obrade uhapšeni će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predati tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na dalje postupanje.

Oni se sumnjiče za krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, teška krađa, te kršenje odredaba Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije.

Aktivnosti u okviru akcije "Meta dva" preduzete su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji sa MUP-om Republike Srpske i MUP-om Srednjobosanskog kantona.