Nekadašnji specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je istraga o zločinima terorističke OVK, a posebno procesno validni dokazi, ukazivali da lanac ratnih zločina i trgovine organima na Kosovu i Metohiji ima veze sa Albanijom, a da su ključni igrači u tome bili Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.zuta-kuca.jpg

Vukčević je objasnio da su u tom predmetu saslušali više od 400 svjedoka, od kojih su neki stradali pod nerazjašnjenim okolnostima, ali da su, uprkos tome, došli do operativnih podataka da je na teritoriji Albanije bilo najmanje 11 grobnica u kojima su sahranjeni oteti Srbi sa Kosova i Metohije.

- Tokom istrage o zločinima OVK došli smo do brojnih saznanja o trgovini organima koja se odvijala preko Albanije. Zahvaljujući tadašnjem šefu Misije za istrage UNMIK-a Patriku Lopezu Teresomu, brzo smo došli do izvještaja koje su sastavili nakon obilaska "Žute kuće". On tada nije imao prava da nam dostavi taj izveštaj, ali mi ga je, ipak, dao "ispod stola" - rekao je Vukčević za frankfurtske Vesti.

On je naglasio da su se u tim dokumentima nalazile i fotografije pronađenih medikamenata, za koje je od jednog čuvenog srpskog kardiologa saznao da se koriste isključivo za opuštanje mišića u slučaju transplantacija bubrega i drugih organa.

- To me je uvjerilo da sam na dobrom tragu, zbog čega smo nastavili istragu - rekao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, u daljoj istrazi je iskorištena sva dokumentacija Haškog tribunala, ali i saslušan veliki broj svjedoka, uključujući i nekadašnje pripadnike terorističke OVK kojima je srpsko tužilaštvo garantovalo bezbjednost.

- Jedan od njih je bio u cijeloj priči od početka i detaljno nam je objasnio kako je sve funkcionisalo i šta je vidio. Trebalo je kasnije da se pojavi kao svjedok, pa ga je preuzela Njemačka i njihova BND. Pronašli su ga u parku, obješenog - rekao je bivši tužilac, napomenuvši da to nije bio i jedini svjedok protiv Haradinaja koji je okončao pod sumnjivim okolnostima.

Vukčević je naveo da je na problem zaštite svjedoka ukazao i na sastanku sa Dikom Martijem, tadašnjim specijalnim izvjestiocem Savjeta Evrope.

- Objasnio mi je kako taj sistem funkcioniše. Svaki potencijalni svjedok prvo dobije upozorenje, zatim pokušaju da ga podmite, a onda se desi ubistvo. Ne mora to odmah da bude svvedok, dovoljno je da ubiju nekog najbližeg rođaka i time je poslata jasna poruka - rekao je Vukčević.

On je dodao da je Marti je kasnije osmislio poseban program zaštite svjedoka.