Tamaš Farkaš iz Bačke Topole pobjednik je glavne trke na pet kilometara Prvog međunarodnog plivačkog maratona koji je danas održan na Bilećkom jezeru, dok je u ženskoj konkurenciji najbolja bila Jelena Ječanski iz Novog Sada.



Farkaš se već pet godina bavi plivanjem i nacionalni je prvak Srbije u maratonima na pet i 10 kilometara.
Pobjednici su izrazili zadovoljastvo organizacijom maratona i istakli da su uslovi bili odlični - voda topla i čista.
Pobjednicima su uručeni kameni pehari koje je isklesao Bilećanin Dragiša Svorcan.
Na Bilećkom jezeru, u rejonu Čepelica danas se okupio veli broj Hercegovaca koji su pratili pravi spektakl na vodi.

Organizatori - Opština Bileća i Zavičajni klub "Osvit" zadovoljni su kako je protekao maraton i napomenuli da su ga pratile i druge discipline koje su organizovane na vodama Bilećkog jezera.
Načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić kaže da ovo jezero polako oživljava i da će i ubuduće na njemu organizovati mnoge primamljive manifestacije koje će Bileću promovisati u zemljama regiona.
Miodrag Hrnjez Ljumo iz Zavičajnog kluba "Osvit" istakao je da je organizacija zahtijevala mnogo posla - uređenje obale do izgradnje pontona sa startom i ciljem, dodajući da je najbitnije da je sve sve proteklo u najboljem redu i da su takmičari zadovoljni.
Organizatori kažu da su ambicije da maraton zaživi i već od naredne godine bude dio zvaničnog takmičenja – SRB Open kupa, a u budućnosti FINA kupa.
Srna