Istočna Hercegovina je, u odnosu na okruženje, područje sa najmanje oboljelih od tuberkuloze, pa u ovoj godini nije evidentiran ni jedan pacijent zaražen ovom bolešću u Bolnici Trebinje. Ovo je povodom 24. marta, Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze, za Radio Trebinje, istakla Zdravka Vreća, pneumoftiziolog Bolnice Trebinje.


Ona je navela da je prošle godine bilo desetak pacijenata te da je broj oboljelih od tuberkuloze u padu.


„Raduje nas da je broj oboljelih od tuberkuloze u padu, za sada je stanje zadovoljavajuće“, navela je doktorica Vreća.


Ona podsjeća da je tuberkuloza zarazna bolest, koja se najčešće manifestuje na plućima ali može da zahvati i druge organe.


„Bacil TBC se najbolje razmnožava tamo gdje je najveća oksigenacija, u plućima se vrši razmjena gasova, i zato su pluća osnova gdje se javlja tuberkuloza. U posljednje vrijeme imamo broj oboljelih od koštane tuberkuloze i urogenitalnog trakta. Često imamo oboljenje plućne maramice, a najteži oblik tuberkuloze je kada bacil prodre u krv i onda se raširi po čitavom organizmu“, navodi Vreća.


Simptomi tuberkuloze su brojni, a preporuka je da bi trebalo, ukoliko pacijent kašlje duže od tri nedjelje, uraditi rendgenski snimak pluća kako bi se utvrdilo da li je riječ o tuberkulozi.


„Glavni simptomi su kašalj, koji traje tri do četiri nedjelje, uporan, suv, nadražajni kašalj, temperatura od 37,2 ili 37,8, pojačano znojenje, nervoza, gubitak sna, neodređen bol u grudnom košu, a najteži oblik tuberkuloze je kada pacijent počne da iskašljava krv, ali to je već uznepredovali oblik. Čim pacijent vidi da nešto nije regularno treba da se javi porodičnom ljekaru“, podvači Vreća.


Ona ističe da je dijagnostika tuberkuloze značajno uznapredovala.


„Sada postoje i savremeni testovi gdje se iz krvi može odrediti da li pacijent ima tuberkulozu. Čak se išlo i dotle da se posmatraju ćelije na molekularnom nivou i da možemo PSA testom u toku istog dana da dobijemo nalaz da li je neko pozitivan ili nije“, navodi Zdravka Vreća.


Povodom, 24. marta Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze iz Crvenog krsta Trebinje ističu da tuberkuloza nije zaboravljena i iskorijenjena bolest.


„Pravovremenom prvencijom, dijagnostikom i adekvatnim liječenjem ćemo mnogo postići i približiti se pragu iskorjenjivanja ove zarazne bolesti“, navedeno je u saopštenju Crvenog krsta.


Dan borbe protiv tuberkuloze se obilježava širom svijeta, kao podsjećanje na dan kada je Robert Koh otkrio tuberkulozni bacil, s ciljem da bi bila informisana javnost o važnosti blagovremenog prepoznavanja simptoma, ranoj dijagnostici i liječenju.


Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacij prošle godine je u svijetu oko 10 i po miliona ljudi oboljelo od tuberkuloze, od čega milion djece.


Izvor Radio Trebinje