IMG_3227.JPG (212 KB)

U Narodnom muzeju u Čačku, 10. jula, otvorena je izložba ,,Jovan Dučić, svom milom Trebinju - tragom jedne vizije" u okviru manifestacije ,,Čačanska rodna - Čačak, prestonica kulture Srbije".

Izložba je realizovana u saradnji Muzeja Hercegovine u Trebinju i Narodnog muzeja u Čačku, pod pokroviteljstvom Grada Čačka i Grada Trebinja.

Na otvaranju izložbe, prisutnima se obratila Delfina Rajić, direktor Narodnog muzeja u Čačku, koja je poželjela dobrodošlicu i izrazila svoje veliko zadovoljstvo što Muzej Hercegovine u Trebinju gostuje u Čačku sa jednom ovako vrijednom i značajnom izložbom, posvećenoj jednom od najvećih srpskih pjesnika i diplomata.

Posebno je istakla Dučićevo poznavanje umjetnosti i želju da svoje rodno Trebinje učini gradom kulture i umjetnosti. 

Direktor Muzeja Hercegovine u Trebinju, Ivana Grujić, pozdravila je prisutne i zahvalila se Narodnom muzeju u Čačku na pozivu i prilici da građani Čačka saznaju nešto više o Jovanu Dučiću kroz ovu izložbu, u godini kada se obilježava 80 godina od smrti velikog pjesnika.

Grujić je podsjetila da je saradnja između Čačka i Trebinja na polju kulture započeta još davne 1977. godine, kada je održana manifestacija ,,Dani Trebinja u Čačku“ u okviru koje su čačanskoj publici predstavljene izložbe akademskog slikara Ejuba Begovića i trebinjskih naivaca, u organizaciji muzeja.

Grujićeva je predstavila izložbu, koja se sastoji od tri cjeline, od kojih je prva posvećena Dučićevoj biografiji i diplomatskoj službi i predstavljena odlikovanjima, diplomatskom uniformom, prepiskom, od koje su posebno zanimljiva pisma umjetnika Uroša Predića, Tome Rosandića, Atanasija Popovića, Rista Stijovića.

U centralnom dijelu izložbe je arheološka zbirka koju čine predmeti iz rimskog i srednjovjekovnog perioda - skulpture, dijelovi sarkofaga, kamena plastika i dijelovi crkvenog mobilijara koje je Dučić sakupio tokom diplomatske službe u Italiji i koju je poslao u Trebinje 1935. godine, sa namjerom da se dio iskoristi za ukrašavanje grada, a dio da bude osnov za formiranje arheološke zbirke.

U trećem dijelu predstavljena je Dučićeva kolekcija slika, odnosno onaj manji dio koji je nakon njegove smrti sačuvao Mihailo Dučić. Zahvaljujući upravo Mihailu Dučiću, zaostavština Jovana Dučića je brodom imena ,,Trebinje", 1960. godine dopremljena u Trebinje, rekla je Grujić.

IMG_3273.JPG (276 KB)

Grujićeva je u svom govoru istakla i Dučićev doprinos uređenju grada , podsjećajući da je upravo zahvaljujući Jovanu Dučiću u Trebinju podignut prvi u svijetu spomenik Njegošu 1934. godine, Spomenik Oslobodiocima 1938. godine, ali i gradski park oplemenjen mediteranskim vrstama drveća i cvijeća, čije je Dučić sadnice slao iz Italije. Takođe, zahvaljujući Dučiću, Trebinje je povodom otkrivanja spomenika Njegošu 1934. godine, od kralja Aleksandra Karađorđevića na poklon dobilo i reprint prvog izdanja Gorskog vijenca, koji se čuva u Muzeju Hercegovine u Trebinju. Posebno je zanimljiv podatak da je Jovan Dučić imao namjeru da bude ktitor izrade ikonostasa Saborne crkve u Trebinju, o čemu je pregovarao sa akademskim slikarem Milenkom Đurićem, što potvrđuje sačuvana prepiska.

Posebna važnost ove izložbe je u tome što je Dučić predstavljen ne samo kao pjesnik, već i kao diplomata, kolekcionar, izuzetan poznavalac umjetnosti i kao prvi kustos trebinjskog muzeja, s obzirom da je brižljivo vodio inventarnu knjigu svoje kolekcije za budući muzej.

Na kraju, Grujić je svoje obraćanje završila riječima kralja Aleksandra Karađorđevića, zapisanim na Zlatnoj knjizi poklonjenoj gradu Trebinju: ,,Trebinje je rađalo heroje, mučenike i pesnike, tri najčistije kapi krvi čoveka. Taj istorijski grad je oduvek mala, ali gorda predstraža Otadžbine i vredni čuvar vere u naš ideal i naše misli", dodavši da je upravo ovom izložbom prikazana jedna od tih najčistijih kapi krvi jednog čoveka, kakav je bio Jovan Dučić, koji je svojim darom oplemenio svoj rodni grad i učinio ga gradom kulture i umjetnosti.

Izložbu su pripremili kustosi Muzeja Hercegovine u Trebinju: izbor predmeta i tekstovi Ivana Grujić, prateći tekstovi Jelena Pujić, Tamara Rajković i Simo Radić, tehnička priprema Slađana Delić.

Izložba ,,Jovan Dučić - svom milom Trebinju, tragom jedne vizije" biće dostupna publici u Narodnom muzeju u Čačku do 13. avgusta 2023. godine.

IMG_3225.JPG (236 KB)