Na svečanoj akademiji Dučičevih večeri poezije, u čast velikog srpskog pjesnika, Trebinjca Jovana Dučića, večeras je u trebinjskom Kulturnom centru pjesniku Milanu Nenadiću dodjeljena Dučićeva nagrada za cjelokupno pjesničko djelo.ducic-nenadic.jpg

– Po iskonskom osjećanju za maternji jezik, ljubavi i vjeri za srpstvo i sve ono što je srpsko Dučić se teško može dosegnuti. Teško je dosegnuti dubinu jednostavnosti, ljepotu pjesničke slike i rafinovanu strogoću muzike – rekao je Nenadić.

On je istakao da Dučić nikada nije gubio vjeru u Boga i srpstvo, što je malo ko od srpskih pisaca uspio na njegov način.

– On je na čudesan način proricao i svoju sudbinu. Dučić je radeći za Kraljevinu Jugoslaviju shvatio koliko je tamo napravljeno podvala viteškom srpskom narodu – naveo je Nenadić.

O peziji Milana Nenadića besjednio je akademik Ranko Popović.

– Poezija je ljuta trava za zapuštenu ranu, poručio je Nenadić svakom riječi svoje pjesme. Pjesnik je direktan i kad počne da mitraljira ne popušta. Nenadić nije optimista, ali smirenje u njegovim stihovima dolazi naglo od jedne male ljudske nade u mir i blagodet svakidašnjice – rekao je Ranko Popović.

U ime grada domaćina ovogodišnjeg dobitnika Dučićeve nagrade i sve goste pozdravio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, a ispred Vlade Republike Srpske Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu.

U kulturno umjetničkom programu nastupili su hor „Srbadija“ iz Bijeljine, dramski umjetnici, operski pjevači i izvođači tradiocionalne muzike.

Akademiji je prisistvovao i Branko Tupanjac, ktitor Hercegovačke Gračanice gdje počivaju zemni ostaci Jovana Dučića.